вторник, 25 април 2017 г.

Воден уикенд - Водопади и рафтинг

   В отминалия уикенд посетихме някои познати и непознати места в Родопите. Водопадите се отчетоха с приятно количество вода, въпреки че цветовете още не са в пролетния си пик. На връщане завъртяхме през Симитли, където допълнихме разходката с рафтинг по река Струма.

   Познатата от много посещения екопътека Струилица с водопадите по нея - водопад Самодивско пръскало и Мечешкия водопад. Много завои и скоро сме в град Девин.

   С тълпите по съботно-неделната пътека, водопадът се радваше на завидно присъствие. Затова се "разходих" над него, където човешки крак не стъпва.

   Водопади над Самодивското пръскало. Голяма дивотия е там... :)

    И водопад Самодивско пръскало в горната си част.

   В подножието му.   И Мечешки водопад над местност Лъката, както и кадри от есенното ни и безводно посещение, тук.


   В търсене на подход над Самодивското пръскало, денят отлетя неусетно. Беше студено, облачно и потърсихме от много рано място за бивак. Пътят между Девин и Доспат върти през множество завои и красиви, обзорни участъци, като в горната му част, където намерихме добро място, бяхме на надморска височина 1200м. Очерта се студена нощ и с летните чували нямаше никакъв комфорт, но пък бяхме компенсирани от следващите няколко часа, отлетяха като миг: салати, еликсири, огън с жарава и мръвки. :)  Термометърът в колата показа само -3 градуса. :)

   Сутринта с пълна имровизация поехме към Ковачевица и водопад Буков дол, а после спонтанно през Банско и Разлог, към Симитли на рафтинг... Утрото е по-мъдро от вечерта. :)

   По път се отбихме до един по-слабо известен водопад - Късака. Само на няколко километра от пътя Девин-Доспат, село Късака е райско място в подножието на планината. Водопада намерихме сравнително лесно с координатите, които имахме и подробните табели, и стрелки по пътеката от село-махала Късака.


   Водопад Късака.


   Поехме от Доспат към Ковачевица.

   Водопад Буков дол през есента.

   И сега. :)   Не ни се въртяха празни километри в прибиране и отдавна влязлата в главата ми муха за рафтинг по Струма, взе да бръмчи. :) Телефонен разговор и уговорка за часа - има свободни места, газ към Симитли.

   Рафтингът е екстремен спорт, но определено, както разбрах в последствие - не е от моите любими занимания. Пълна хамалогия, гребане в мръсни води и липса на адреналин, поне за мен! Запознаха ни предварително, че лодката може да се обърне и тогава би било яката екстремия в бързите води, но при нас не се случи. Случи се обаче това, че на един завой, бързеите в реката ни повлякоха към камък на брега и удряйки се в него спукахме лодката. А тя започна да се пълни с вода, но изкарахме цялата отсечка... :)


   Фатален за моментното състояние на лодката участък...


   Мокри, заредени и щастливи отпътувахме обратно към дома. С идеята за кротка разходка, навъртяхме отново солиден километраж. :)
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127


   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар