неделя, 9 април 2017 г.

Каньона на Младенска река

   В каньона на Младенска река, само на час от град Велико Търново в близост до селата Младен и Крушево, се спотайва поредица от няколко много красиви водопади. Реката се влива в язовир А. Стамболийски, като преодолява няколкостотин метра денивелация. Мястото в каньона и реката са много красиви, и остават в сянката на комерсиалните места за посещение. Това е разбираемо - няма пътеки или маркировка и теренът е труден за достъп. Като ориентир са само селата Крушево и Младен, и старата чешма на пътя между тях, на която може да паркирате автомобила си. Останалото е желание, пълна импровизация при движението по левия и десния бряг на Младенска река и скъсаните дрехи, при вида на които дълго ще ви държи емоцията от посещението, ако разбира се се запътите натам. :) Местни хора са измислили интересни имена на водните бижута, информация за които потърсих тук-там. "Бежанта", "Дерин бент", "Подпорната стена", "Перошата", "Скря скок", "Гладник", "Мари скок". Най-вероятно има и по-чист подход през разни пътеки, водещи през черни пътища от селото, но реших да премина по цялата река. Запътих се в дебрите на Младенска река и стана тя каквато стана... :) Отначало едва видима пътечка ме поведе в дебрите на склона, но съвсем скоро потънах в поредица от водни прагове, скални отвеси и полегати склонове, изпълнени с нападали дървета, лонгозна растителност и неяснота на подхода. Мислейки, че ще се справя бързо, не взех раницата от колата. Шест часа по-късно, с изподрани ръце, изгубен калъф на навигацията, няколко кърлежа и обезводняване (водата в реката не беше сигурен източник за консумация) се добрах до изходна позиция. :)Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар