понеделник, 4 април 2022 г.

Крепост Калето - Черна вода

   Ранновизантийска крепост Калето се намира на около 2 км западно от село Черна вода. Крепостта е разположена върху десния бряг на Стеврешката река, на височината между реката и притока и Чанаджийска река (Амутлукдере).
   Главната й функция е била да охранява пътя, който върви под крепостната стена в посока северозапад – югоизток и следва билото на височината. Западните и северните склонове са много стръмни и недостъпни. От нивото на реката крепостта се издига на повече от 150 м, дълга е около 360 м. Формата и се доближава до тази на правилен многоъгълник или окръжност. В сравнение с другите тя е добре запазена. На две места на стените има останки от кули, където е бил входа на крепостта.
   В низината под калето, на левия бряг на реката има следи от селище. Открити са останки от църква. До Ранновизантийска крепост Калето се стига с кола, като от село Стеврек се тръгне по пътя за село Черна вода. Вляво от пътя, където се събират двете реки има изградено място за пикник. Оттам почва пътя за крепостта.



























"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - ЛИНК

Няма коментари:

Публикуване на коментар