четвъртък, 11 април 2019 г.

"Седемте одаи" и скален скит "Свети Георги"

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк   
   Над село Петров дол в Провадийското плато, се намират два от интересните обекти - скални килии/манастири, които са само малка част от богатството, което може да разгледате в района на град Провадия и прилежащите села. Като цяло, пътеките към почти всички скални манастири са обрасли и трудно проследими, това не е изключение за описаните в публикацията скални манастири - "Седемте одаи" и скален скит "Свети Георги". 
Скален скит "Свети Георги".
Скален манастир "Седемте одаи".
   В богатото на природни феномени Провадийско плато, с подход от различни населени места, може да се достигнат и разгледат: Саръ Кая, Шашкъните, Градище, Свети Георги, Кара Пещера, Чукара, Седемте одаи, Рояшки скален манастир, Измътец, Канарата и много други обекти, но при плануването на тази разходка разбрахме, че два дни са много малко, за да посетим и останалите. Бях подготвил гпс координати за всички изброени, но подходите към някои от тези скални обители и дори към населените места, бяха трудни, неясни и затова допълнихме времето с няколко крепости и антични градове, за да не се лутаме напразно и изгубим малкото време, с което разполагахме.
   Разбира се, заложихме на малко скъсани дрехи, провиране през обрасли от години пътеки, проверка за кърлежи, a с малко помощ от местните, които ни упътиха, разгледахме скален скит "Свети Георги" и скален манастир "Седемте одаи".
   Приключенски настроена крава, която ни погна по следите от село Петров дол със страшно мучене и раздразнимост. :) В ниското остава живописния път.

   Скален манастир/скит "Свети Георги". Скален манастир (по-скоро църква-гробница) "Свeти Георги" е доста по-малък от близкия скален манастир в местността Градището. Има предположения, че Свети Георги е църква-гробница, която е обслужвала именно този по-голям манастир. Днес от гробницата са се запазили само 2 ниши издълбани в стените и две гробни камери, изсечени в скалата на пода. В скалата до манастира има издълбани скални ниши, което предполага че мястото е било използвано още в древни времена, като светилище и за религиозни ритуали. Името Свети Георги идва от надпис на гръцки език, който е най-вероятно от XVIII-XIX век и където е упоменато името на светеца.

   Разположен е в скален масив само на половин час от село Петров дол, но липсващата маркировка може да обърка човек, който не знае, че трябва да изостави черния път след селото и да продължи без пътека по стар и обрасъл черен път, който извежда до светата обител.

   Добре направена и стабилна стълба извежда до входа на килията, без която достъпът би бил труден и опасен, без използване на алпийска екипировка.

   Поглед към пролетната долина от скален манастир "Свети Георги".


   И пейзажът над село Петров дол, който със свежест и зеленина подсказва, че пролетта е вече тук.

   Овощните градини в село Петров дол.   Два щърка по пътя.

   Поемаме към скален манастир "Седемте одаи". С подходящо упътване и гпс координати, достигаме в подножието му за около час. В общи линии "Седемте одаи" се намира в защитена местност "Голямата канара", северно от село Петров дол и западно от село Габърница. За влизане в килиите е нужна алпийска екипировка и е най-добре това да се случи, чрез спускане на рапел от скалите над отворите, до които се стига по къс скален ръб над тях.
   Манастирът се състои от шест килии и една ниша, като едната от килиите се намира на по-високо ниво от останалите и е свързана с две от тях с наклонен тунел. Размерите на помещенията са от 2.60/2м до 3.60/2.30м.
   По стените им има издълбани олтари, малки ниши, каменни пейки, както и остатъци от рисунки и знаци. По самите скали от външната част на манастира има дупки, служили за закрепването на различни съоръжения.   Много "майстори-художници" са оставили следи по целия скален масив, на височина, от около 3-4 метра под отворите, по цялата широчина на скалния масив. Това, както и множеството стари стъклени бутилки и оставени боклуци, патрони, навежда на мисълта, че тук в близко минало е кипяла засилена дейност - лов, иманярство, скално катерене, туризъм...

   Изглед към скалните килии от подножието на масива.

   И вледеняващото утро на следващия ден край село Цонево в началото на месец април. Привечер стана много студено, както вещаеше прогнозата, а сутринта термометърът в обледенената кола показа -4 градуса, което е сигурен знак за бърза гимнастика по прибирането на палатки и багажи - поемаме по пътя към следващите набелязани места... :)


   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организиране и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар