вторник, 16 април 2013 г.

Водопад Тъжанско пръскало

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Освен с известните и прочути с големината и красотата си водопади като Бабското и  Кадемлийското пръскала, Тъжанското ждрело е известно и с по-неизвестните, и труднодостъпни водопади. Идеята сега, пролетно и пълноводно беше да се разходим по каньона на Ели Дере (Ели-50 притока) над село Тъжа и да отчетем Пръскалото (Тъжанското пръскало). 23 километровата разходка ни представи красотите на парка с прекрасното и топло време, и пъстрите минзухари, които ни приветстваха по всички поляни.

   Набрали височина, се озовахме на Голяма Папратлива, под скалния венец, от който политат водите на Тъжанското пръскало. Волни коне са окупирали поляните.

   Освен волни, бяха и много любопитни.


   Горния воден пад на Тъжанското пръскало се вижда най-добре от тук.

   Скалният каньон е оградил долината на Селченска река. Красота!

   Теренът е досущ като в Джендем, не напразно отреждат място на Тъжанското ждрело, сред труднодостъпните места и го определят като третия Джендем на Стара планина. 

   Пламен пресича снежен улей преди водопад Пръскалото. До Пръскалото пресякохме няколко такива. Стръмни са много, а под тях се спотайваха сезонни поточета от топенето на снега.

   Долният пад на Тъжанското пръскало.   И двата водни пада на 65 метровата каскада, доколкото е възможно да се хванат в кадър.

   И в заслужена почивка със сланинка и малинова ракия.

   Долната каскада на 65 метровия двукаскаден водопад - Тъжанско пръскало.


   В горната си част Ели Дере представлява това. Изкачваме се над Тъжанското пръскало.


   На около 1800 м.н.в. сме, Тъжа и розовата долина остават в ниското.

   А водите политат стремглаво на там.

   Сезонен водопад, около (по) скалите на каньона.

   Още от красотите на скалните отвеси и ждрелото на реката.   Направихме кръгова врътка и по Бабската екопътека, откъдето пък Петкановите водопади и Ботев връх лъснаха в пълен блясък. :) Като ги видя винаги нещо трепва в мен... После покрай чалгаджиницата, която раздираше по шевовете съботната хижа Русалка се изнесохме към Тъжа. :)
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организиране и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

2 коментара:

  1. Красив маршрут! А откъде се тръгва - направо по дерето ли? Поздрави, Иванка

    ОтговорИзтриване
  2. През едни полегати скали над селото, от ляво на дерето тръгнахме. Реката се вижда през повечето време. Излизаме на един завой от пътя, водещ до хижа Русалка, там продължаваме през горски масив, докато излезем на т.нар. Голяма Папратлива, разлята и обзорна поляна под скалния масив обграждащ долината на реката. От там Пръскалото-65м. се вижда добре. После подхода е индивидуален, малко е стръмно, има камъни, трябва да се внимава, но не е особено трудно! Поздрави от мен! При нужда мога да дам гпс-трак на маршрута!

    ОтговорИзтриване