събота, 6 април 2019 г.

Крепост "Ковачевско кале" - град Попово

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк   
   Ковачевско кале е късноримска крепост, която се намира на 6 км западно от гр. Попово, в непосредствена близост до съвременния път Попово – Бяла. 
   Първоначално става известна на науката, благодарение на чешкия археолог Карел Шкорпил под името "Ковачовешко кале", поради тогавашния изговор на най-близкото до нея село, наричано тогава "Ковачовец".
   Крепостта е разположена в равна малка долина, образувана при вливането под остър ъгъл в река Ковачевска (Ерек дере) на нейния северозападен приток – Чепез дере. Пряка видимост към нея в древността е имало единствено от изток и от запад, по течението на малката река, а от север и от юг крепостта е оставала закрита от три средно високи плата.
   В края на мезозойската ера, по време на горната креда, районът, в който милиони години по-късно е построена тази късноримска крепост, е бил дъно на топло тропическо море. За това свидетелстват многобройните, намирани в отлаганията, ростуми на белемнити – главоноги мекотели от клас Cephalopoda.

   Мощна крепостна стена с дебелина около 3,20 м, построена през IV век, е опасвала една обширна територия от около 40 – 45 дка. Била е снабдена със 17 издадени пред стената кули, 14 от които са били с U-образна форма, разположени почти симетрично по цялата и дължина, с изключение на тези при портите, и 4 кули с кръгла форма, разположени в ъглите на крепостта. Две порти (северна и западна) и мост (днес обезличен), построен над река Чепез дере, са допълвали останалите елементи от крепостното строителство, а подземен водопровод, изграден от глинени тръби, спускащ се към крепостта от разположените северозападно на няколко километра от нея близки височини (хълм Калакоч), е захранвал крепостта с питейна вода.

   Въпреки кратките проучвателни сезони и неголемия брой участници в редовните проучвания, започнали през 1990 г. и продължаващи с различни темпове до днес, изцяло са разкопани общо 5 кули: 2 по северната крепостна стена, заедно със стената, заключена между тях и началото на каменната стълба за изкачване върху площадката на стената от защитниците на крепостта, 2 кули, защитаващи Западната порта на крепостта, и една кула от Западната крепостна стена. Разкрити са руините на едно малко езическо светилище в югозападната част на крепостта, на монументална двуделна сграда, намираща се в непосредствена близост до светилището, на голяма, правоъгълна, едноделна постройка от византийската епоха, стъпила и пресичаща едновременно монументална сграда от IV век, и една силно разрушена сграда от IV век, намираща се в южната част на крепостта.

   Въз основа на обилния нумизматичен материал, подемните материали и тухлите с фирмени и императорски печати, откривани върху изпадалите от зидовете тухли или на място върху руините на зидовете от IV век от укрепителната система на Калето, се смята за доказано, че грандиозната строителна дейност по укрепяването на този средно голям за епохата си град е извършена по време на съвместното управление на императорите Лициний I и Константин I Велики като августи, между 308 и 324 г.

   В процеса на проучванията, подобно на други археологически обекти от този период, са установени три основни обособили се пласта, образувани от рушевините на сградите, едно аварийно укрепване, което е извършено най-вероятно след разрушително земетресение, повредило каменните сгради от най-ранния период на съществуването на крепостта, и един непроучен, най-ранен засега пласт, предхождащ с векове изграждането на Калето, свързан с късножелязната епоха.
   Първият период от живота на крепостта започва с нейното построяване и приключва с пожар, предизвикан от опустошенията, извършени от въстаналите готи, по времето на т. нар. "Втора готска война". Тънко хумусно наслояване над този пласт в кула № 12 показва, че животът в крепостта, или поне в отделни нейни части, не е възобновен веднага след края на Готските войни от 376 – 382 г. От този пласт произхождат многобройните монети, отсечени от император Лициний I до император Валент. 
   Вторият, по-късен и по-дебел пласт, е образуван от изцяло опожарените и разрушени гъсто и непланомерно, понякога и верижно построени, жилища с паянтова конструкция по време на най-силните хунски нашествия, около средата на V век (около 447 г.). От този пласт са и най-многобройните медни монети, най-ранните от които са все още от IV век, а най-късните са отсечени при императорите Теодосий II и Валентиниан III.
   Върху неразчистените останки от разрушенията, предизвикани от набезите на хуните на Атила, се намира най-тънкият и най-пострадалият от земеделското обработване на земята в наше време и от разграбването на камъните от Калето в началото на XX век последен пласт, образуван от руините на унищожените от аварите през 80–90-те години на VI век, отново паянтови, постройки на крепостта. Откритите в този пласт монети са отсечени при императорите Анастасий I, Юстиниан I и Юстин II.
   Най-късните открити, поне засега, монети в този пласт са фолисите, отсечени при император Юстин II през 578 г.
   Всички останали открити монети и предмети от IV век пр. Хр., от III в., както и от X и XI век и др. от територията на крепостта, не са свързани с нейния живот, а показват само приемствеността на живот в тази местност през вековете.


   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организиране и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар