понеделник, 22 юни 2020 г.

Западни Родопи: село Орцево, заслон Велийца, връх Велийца

Западни Родопи: село Орцево, заслон Велийца, връх Велийца

   Слънчев уикенд в западни Родопи, с изкачване на връх Велийца и палатков лагер над китното родопско село Орцево, кацнало високо над иглолистни гори и разкриващо гледки към северен Пирин...
   Пеша, с велосипед или автомобил, дестинацията е обещаваща за любителите на красивите гледки и спокойствието. От село Краище на главния път Юндола-Разлог се отделя тесен, но сравнително поддържан път, преминаващ през селата Лютово и Бабяк. 20 километровата отсечка, извежда до малък площад в село Орцево, където може да се паркира. Зимно време, обикновено се подхожда пешa от гара Аврамово, откъдето се върви пo затрупаните със сняг черни пътища, извеждащи в Орцево. С велосипед пък, може да се направят хубави и панорамни маршрути, които да се заторят кръгово или пък с лъчове...
   Село Орцево се намира в планински район, в Родопите и има незабравим изглед към Пирин планина. Село Орцево е най-високо разположено село, както на територията на Република България, така и на Балканския полуостров, с надморска височина от 1550 до 1650 м (1555 м на площада на селото), в което има постоянно живеещо население. Местни ни споделиха, че няколко от махалите му са разположени дори на 1700 м.н.в. Това е достатъчно като информация, за да се запъти човек в този приказен горски рай! Част от тази информация срещаме в съкратен вариант и на един от завоите по пътя. :)

   Поставяме си малка цел за деня - върхът и заслона, все пак сутринта пътуваме с автомобил, а и вече сме стари хора! :)
  Заслон Велийца. Сравнително нова постройка с учудващо добър вид, наподобяващ алпийска хижа, макар и в умален вариант, и предлагаща уют сред вековните иглолистни гори на западни Родопи. До заслон Велийца и връх Велийца може да се стигне по хубавите черни пътища от село Орцево, гара Аврамово или село Бел Камен. Марираният черен път от село Орцево извежда сравнително бързо тук, като е отбелязан добре в зелено-бяла маркировка. Има и синьо-бяла маркировка, но по друг маршрут. Откъдето и да се подходи, местните са се погрижили табели, стрелки и боя да има навсякъде, където е необходимо! :)
   Откъдето и да подходи човек, в тази част на планината го очакват красиви гледки и гостоприемни хора. По поляните растат челядинки и печурки, а в иглолистните гори - гъби масловки. Малини, боровинки и ягоди, са само част от предизвикателствата по горските пътеки! :)

   В заслон Велийца. Много ентусиазъм, труд и желание са вложени в този уютен дом. Постройката изглежда стабилна и добре изолирана. В тежка зима и с много сняг, си заслужават усилията човек да погази със снегоходки и бивачно оборудване, прекарвайки ден и нощ тук... А с евентуален снеговалеж и в истинска зима, приключението е гарантирано! :)

   Постройката е на две нива, като горният етаж предлага спокоен кът за отдих и гледка към иглолистните гори. Долното ниво е нещо като "лятна резиденция". Хубави маси, масивна дъска за рязане на салати... и мръвки, барплот и декорации. Обърнато е особено внимание на детайлите! Браво, за което! :)

   Връх Велийца беше в плановете за деня, който пък протече в път с автомобила до село Орцево и качване до тук, на връх Велийца. Ранният следобед и привечер с гледки към Пирин и наближаваща лятна буря, която се разразяваше по околните хълмове.
   За върха е интересно да се спомене, че е най-високият връх (1712 метра, макар различни източници да сочат между 1711 и 1715 метра) във Велийшко-Виденишкия родопски дял на Западните Родопи и всъщност даващ част от името на този дял. Издига се в северозападната част на главното било. Велийца е важен орографски и хидрографски възел, разположен на 35 километра от Велинград и на 10 километра от Аврамово.
   Самият връх представлява заравнена повърхнина с формата на плоско гърбище, заета от високополанинско пасище и картофени ниви. До 1912 г. на това място е съществувал граничен пункт между България и Турция. Останките от него все още могат да се забележат и днес. Има планове за възстановителни работи на паметника на българските войници от 27-и пехотен Чепински полк и от 39-и пехотен полк, загинали в първия ден на Балканската война, който се намира на върха.

   Изглед високо над село Орцево. В далечината белее могъщото било на северен Пирин.

   Малкото агънце от снимката е на едва два дни, както разбрахме от местни хора.

   Отлагахме по ред причини село Орцево дълго време в годините. Най-накрая се добрахме до палатков лагер с гледка и пасторалната идилия, царяща тук. В село Орцево и околните махали времето е спряло.

   По залез към северен Пирин.

   Приказни цветове, свежест, билки и мелодично разливащи се от чановете звуци, са навред... Поляните са подстригани ниско от сеносъбирачи и добитък. Интересно, но кърлежи сякаш нямаше...

   Студени са вечерите тук, дори в края на юни. Зимите са тежки и снежни... Хората се грижат за къщи и стока (добитък), за да оцеляват и са олицетворение на добри и корави хора.
 Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организиране и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   

Няма коментари:

Публикуване на коментар