неделя, 17 юни 2012 г.

Екопътека Водните Дупки

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк   
   Коментарите от ценители на природни красоти прилежащи към култовата серия Джендемизъм от предната публикация не ме амбицираха особено, за да опиша какво се случи на следващия ден :). Май засилих изкуствено интереса, а не се случи кой знае какво. Не, че нямахме амбиция за трето слизане по поречието на Джендемска река, както го планувахме.  Някак си обаче решихме да го раздадем лежерно и да спуснем към екопътека 'Водните дупки'. Самата екопътека не е кой знае какво, но факта, че минаваме постоянно покрай нея при преходи в този район,... времето най-накрая и дойде.

   Утрото - красиво, свежо, безветрено. Конете узурпатори от предния ден са се дянали в дън земя. Този се правеше, че спи, но атакуваше от засада.

   Включваме алармата на палатката и право в заслона :). Миг спокойствие за утринно кафе. Събуждайки се с подобна гледка, човек не приема добре идеята за раздяла със свежите летни безкрай, а като знае какво го чака в напечения град. Все пак винаги има за какво да се връщаме по любимите места, а генераторите на идеи - "адашчетата" дори ги бълват в излишък.

   Слънчевото начало на деня ни съпроводи и към приятно-пълноводните вирове на поточета изливащи водни запаси от остатъчните преспи по пътеките на резервата. Събрах сили за да се възползвам от светлината и се покатерих по едно микро водопадче. От тази позиция се получи любимата снимка от това ходене.

   Изумрудени къдрици политаха закачливо към долината, а липса на ниски скорости завърши живия вид на водата.

   Именно това сезонно поточе полита стремглаво по отвесни скали, образувайки по пътя си грандиозно пръскало.

   Теренът досущ копира идеите на изток от Ботев и водопад Сухото пръскало. Надеждно място за щури изпълнения. Позите на супер герой обикновено се пораждат при наличие на воден дисбаланс, а малко по-късно се появиха и първите симптоми на така нареченият слънчев удар.

   Добре, че скоро влязохме в сенчестата гора под скалното образoвание "Купата" и след по-дълга почивка, и прилагане на принудително водно охлаждане по метода на "излей това шише с вода върху главата си" се отправихме към хладните дебри на пещерата "Водни дупки".
Там разхладата се раздаваше от естествения природен източник. Вътре беше като в хладилна витрина, не че съм влизал в такава за да дам подобно определение, но..... :).

   Рекичката минаваща през пещерните ниши благополучно е образувала лавина от нападали скални късове. Докато газихме навътре, потъвахме в песъчливия терен. Интересна спелео комбинация.


   На излизане се заиграх и с ниските скорости. Харесах си едно вирче, като му отделих нужното внимание.

   Оттам право към любимото заведение "Пауните", където пък захранихме подобаващо енергийните нужди и гас към града.

   Лятото е подходящ сезон за окупиране на  неконвенционални маршрути, а полазващите ме чувства на засилена еуфория обикновено заключват така нареченото затишие преди буря...

Интересното тепърва предстои!
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

5 коментара:

 1. Интересни места, за които не съм чувала! Благодаря за споделянето и красивите снимки! Поздрави и с пожелания за нови летни приключения!

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря ти :)! Тъкмо ти разглеждам блога..... Ама то страшни вкусотии и коментари, коментари. Имаш почитатели, продължавай в същия дух!!! :) Справяш се отлично ;). Да видим кога ще опитам и аз нещо от тези изкушения :)!

  ОтговорИзтриване
 3. Колко е дълъг похода, ако броим отиването и връщането ?

  ОтговорИзтриване
 4. Ние изминахме разстоянието за 12 часа. Почивали сме, около 2 часа със снимките и чая на връх Ботев. Това разбира се при идеални метеорологични условия. При други такива времето би се увеличило, но в общи линии без да се бърза технологичното време бе това :).

  ОтговорИзтриване
 5. Ако искаш трак, да се ориентираш, мога да ти изпратя ?!

  ОтговорИзтриване