неделя, 7 декември 2014 г.

Белащински манастир, Кукленски манастир, Горноводенски манастир, Араповски манастир, Мулдавски манастир

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   В покрайнините на шумните градове Пловдив и Асеновград, в близост до малки селца по стръмни пътища в гънките на планината, са се сгушили много красиви манастири. Ако човек, който не живее до тези градове, успее да обиколи дори една десета от всички храмове, манастири, църкви, аязма, оброци и т.н. в този широк район в живота си, значи е успял да направи много! :) Толкова много съм гледал картата, спирайки с поглед върху тези пет манастира, а все нямаше време, или съм минавал транзитно покрай табелите за селата, водещи към тях. Сега обаче, в обявеното бедствено положение в голяма част от цялата страна, поех натам. Имах да уплътня време до следващите обекти по проекта Изгубените Родопи, както и да изчакам дъждовната серия да поутихне. В годините, късайки нерви, в дебнене да не разсърдя някоя монахиня или поп, прозрях едно. За да е на спокойствие човек и да не го хванат в крачка с големия и шумен фотоапарат, (на повечето места изрично е упомената забрана за това) е добре да иде именно в такова време - мрачно, дъждовно и неприветливо. Всички изпокрити пазят топлината на печката, а аз снимам на спокойствие! :)

   По кални, с течащи реки и на места срутени пътища, ме свари ранното утро до портите на светата обител - Белащински манастир "Св. Георги Победоносец" над село Белащица.








   Църквата в двора на Белащински манастир "Св. Георги Победоносец". Освен, че разлаях кучето, всичко явно си въртеше часовниковите стрелки в обичаен ред тук. Тишина, спокойствие и от време на време някой посетител! :)

Отварям една малка скоба на тема манастири, тъй като Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание


   Все пак на излизане, изпълнил кадрите от тук, бях заловен от едната монахиня, която ми каза, че Канонът не позволявал да се прави така. Моят Канон позволи. :) Казах учтиво довиждане и поех по пътищата в неприветливото време. Чакаше ме тежък ден в Източните Родопи. Равносметката показа, че днес съм навъртял над 320 км в дъжд и мъгла по пътища със завои и реки, отичащи потопа от предните дни по тях...

   Скоро паркирах пред портите на Кукленски манастир "Св. Св. Козма и Дамян". Стандартният път водещ до там беше пропаднал, а аз пропаднах през ниви и черни пътища, стигайки до новият път водещ на празния паркинг...

   И тук атмосферата бе богато гравирана с тишина и забрани, изписани тук и там по луксозни табла...



   Серията спокойствие и липса на съскащо присъствие в опит някой да бъде заловен как щрака на всички посоки, ме посрещна и тук. Манастирите са ми фотографска слабост и само чакам удобен момент, като този в днешния ден, с подобна метеорологична обстановка и изпадам в стихията! :) 

   Времето беше разкошно за фотографии, това бих посъветвал всеки начинаещ, желаещ да направи интересни снимки на манастири! 




   Интересен фрагмент от интериора тук! :)

   Подгизнал до кости, триещ непрестанно челната леща на фотообективите, поех към следващото селце и Горноводенски манастир "Св. Св. Кирик и Юлита". Устроен паркинг и голяма стена посрещат посетителите тук.

   Мъглата направо ме изкъртваше. Църквата в двора на манастира, който бе ограден отвсякъде с на вид непристъпни зидове.




   Като изключа набиващите се в очи климатици, обстановката беше в задоволителен ретро стил! :)

   Камбаните в двора на манастира.

   Излезе учтив господин! Попита ме искам ли да отключи църквата, да запаля свещ. Уви, нямах/не разполагах с необходимото време, а и доста свещи трябваше да запаля, за да изкупя всички грехове, които натрупах до тук в този ден, снимайки като картечар, "спазвайки" забраните! :) 

   Мокрите камъни по двора..... Абе, лошото време и фотографията са неразделни другари, но това е друга тема... :)


   Подгизнал до кости се отправих към следващата света обител - Араповски манастир "Света Неделя". Буксувайки в кал и коловози, допълзях по наводнения път и до тук. Сякаш щеше да се получи така, че докато по тези места вероятно идват хиляди хора, аз да бъда днес съвсем сам. 

   Поляните срещнаха високите ми обувки с вода до над глезените. Сериозни количества дъжд са се излели в Родопите през отминалите няколко дни, което обяснява това да съм сам и тук! :) Понякога ми е скучно така, но ехидно се забавлявам, че съм на практика неповторим в доста от начинанията си! :) :) :) На следващата вечер щях да газя в дерета до кръста, измъквайки се от Източните Родопи и пещерата Гоук Ин, докато на стотина метра от мен река Арда помиташе всичко по своя път...


   Доста контрастно е тук. Старинно от една страна, от друга с частични реставрации, жалко че всичко се руши с времето, подложено на стихиите и че е нужна намеса за поддръжка в модерен стил.






   Макар и мокри, животинки щъкаха по двора в присъствието на ретро каляски и един фотограф! :)

   До манастира има малко аязмо. 

   В неспирно ръмящ дъжд и мъгла достигнах и Мулдавски манастир "Света Петка", но след като предварително се набих по погрешка в задръствания в Асеновград, каране на задна по тесни улички и всички екстри... 

   Мулдавски манастир "Света Петка". Пожар в модерно време е съсипал голяма част от светата обител...


   Аязмо в близост до манастира.

   Портите на манастира.

   Целите на Дякона Левски увековечават с мисли стените на манастира. Ако дори само един от нашите "управници" беше такъв, щяхме да сме излязли от калта отдавна... Не, че има място за сравнение...


   Частична реставрация в модерен стил на една от стените на Мулдавски манастир "Света Петка".



   С тази мъглива гледка заредих душевните батерии и повече от доволен се запътих по работа към Изгубените Родопи и мистиката там. Пещери, дерета, скални гробници, изоставени и призрачни села, скални светилища! Всичко това намерих с цената на много трудни следващи дни, изпълнени с препятствия, лошо време и много, ама много упоритост! :)


Линкове към останалите първа, втора, третачетвърташеста и седма част от поредицата...
Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар