понеделник, 18 ноември 2019 г.

Село Бели Осъм - местност Беклемето - хижа Чучул - рид Чучул - Кратунковска махала - село Бели Осъм

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Маршрутът от заглавието е като идея за кръгов преход с по-голяма пешеходна дължина. Може да се извърви за ден или да се разбие на две части, с преспиване на хижа Чучул. Може да се "завърти" и с колело. Той по-скоро e удачен за дългите пролетни дни или началото на есента, ако се ходи пеш, както направих аз. Дните през ноември са къси, а времето в Стара планина се променя за минути в този преход - между есента и зимата. Но все пак, при добра прогноза за времето, се наех да проходя близо 35 километра и то за по-малко от 7 часа, въпреки 1000 метровото положително изкачване, преминавайки по два невероятно панорамни и разкриващи шеметни изгледи ридове, изкачвайки се до хижа Чучул от село Бели Осъм. Тъй като тръгнах късно - към 10 ч. (което не е желателно да се прави), на слизане се наложи да бягам през повечето време, за да се върна в изходна позиция по светло. Фотоапаратът беше пречка и знаех, че няма да изкарам кой знае какви кадри, но все пак взех обемната фоточанта, заради самата идея. Горите вече не са толкова шарени, надявах се на прогнозираната ниска и висока облачност, но -  каквото-такова. Слава богу - положителната денивелация, макар и в изключително стръмна отсечка, се преодолява веднага след навлизане в красивите, смесени гори над село Бели Осъм, когато човек и още в началото на прехода, е с пресни сили. :)
   Паркирам се между село Балканец и село Бели Осъм и поемам по мрачните пътеки на ноемврийска Стара планина... :) Колкото повече разстояние изминех с колата, толкова повече щях да вървя по асфалта на слизане, тъй-като кръгът започна от запад, пресече планината и слезе на изток.

   Качвам няколко кадъра от този спортен полуден, като тази публикация е достоен ред и фрагмент-допълнение към публикацията - Стара планина - еднодневни и многодневни маршрути от север и юг.

   Село Бели Осъм се намира в северното подножие на Стара планина, на 7 км югозападно от гр.Троян. Табелата за край на село Бели Осъм служи и за табела за началото на село Чифлик, откъдето водят началото си множество пешеходни преходи към Стара планина и Васильова планина.
    Вървях дълго и бързо по тихите улици на село Бели Осъм към подножието на планината. Само кучешкият лай и вятърът отекваха в далечината. Беше студено, а от деретата духаше силно, на пориви. Билото на планината е потънало в мъгли, ветрове... Изкачването ми по този маршрут днес е от запад на прохода Троян-Кърнаре. Слизането е източно, високо над прохода, по обзорния и сякаш безкраен рид Чучул.
   Пътеката се изкачва стръмно, пресичайки голяма част от асфалтовите серпентини на прохода и както споменах - върви се през смесени, красиви гори, като на места гледките са главозамайващи.

   Есенните черни пътища на Балкана с две падащи от вятъра листа.


   Излизам в местност Беклемето. Крайпътното заведение, на което в събота и неделя по обяд не препоръчвам да се отбива човек. Чака се дълго време, а обслужването, поради малкото персонал не е ок... Иначе заведението е на хубаво място и кухнята му е на ниво!

   Покрай ски пистите над комплекс Сима продължавам нагоре по черния път за хижа Чучул. Той подсича цялото било на планината, пресичайки множество дерета и панорамни за спиране места.

   Вековният Карцов бук. Карцовият бук е историческо вековно дърво на възраст над 200 години, което се намира в едноименната местност в района на туристическия комплекс Беклемето. Наречен е на името на генерал Павел Карцов, който прекосява Балкана през Троянския проход при температура -27 градуса по време на Руско-турската освободителна война и освобождава прохода и Троян. Според легенда казашки конник оставя на него следа от своята пика, като се счита, че това е самият генерал Карцов. Всяка година на националния празник на България 3 март хора от Троянско се събират пред карцовия бук, за да почетат освободителите. Според вярващи това дърво е чудотворно, зарежда с позитивна енерги и лекува болести. През октомври 2009 г. дървото е санирано, като по този начин животът му е удължен с 20 до 30 години.
   Заслужава си да се види, а вледеняващия вятър и историята ме карат да настръхна... Слагам за кратко мериносовия шлем и качулката на якето. Мъглата на моменти става непрогледна, но с напредване на деня има прогнозирано изчистване.


   Стара планина през ноември. Времето се разваля.




   Местност с беседка, чешма, а вдясно над тях - дългият и обзорен рид Чучул, по който се слиза в град Троян или село Бели Осъм. В средата и в далечина, при внимателно вглеждане, се забелязва град Троян. Остава ми много ходене и въпреки, че е едва обяд - късното ми тръгване наложи да продължа с добро темпо. Въпреки, че съм само на един банан, вода и пет, шест лукчета, се движех добре! :)

   Хижа Чучул. Модерната постройка е с нови прозорци, врати. Сградата е санирана, на покрива има инсталирани слънчеви панели. Обядвам набързо мусака, която си бях сготвил предната вечер и продължавам напред...

   По пътя.

   Към Козя стена. Балканът се е намръщил.

   Кратунковска махала.

   Продължавам на бегом надолу. Очакват ме още 10 километра до колата по прохладните пътища на Балкана и мъгливото прекосяване на прохода през нощта...
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
   Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар