сряда, 6 ноември 2019 г.

Западни Родопи през есента - Брацигово, летовище Розовски вриз, Равногор

   В разгара на есента и след кратките дъждовни свади в отминалите дни, спряхме показалеца към поредната обещаваща дестинация на картата - западни Родопи. "Тънък е ледът" в началото на ноември, ако човек желае да поснима и да се разходи по пъстър есенен килим, но нас ни провървя. Есента тази година, сякаш се съсредоточи в северозападна България и по Балкана. В последните 10 години, сме посещавали източни и западни Родопи десетки пъти, прекарали сме стотици дни във всякакви условия, в тази прекрасна и необятна планина - Родопите. Дърветата в пояса от 700 до 1200 метра, все още имаше какво да предложат, докато в море от ниски облаци - села и градчета, бяха притихнали в есенната долина. Съботно-неделно, в мъгла и лек ветрец, западни Родопи ни посрещнаха самотни. Пътища и пътеки бяха празни...

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк

   Отбиваме се до град Брацигово. Улиците и площадът са пусти.

   Кътчета за отдих, с нападали листа и красиво-мъглива есен. Поемаме към летовище Розовски вриз. Райско място, разположено високо в планината.


   Параклисът "Свети Стефан", от който се отваря невероятна панорама.   Ниската облачност е "захапала" околните ридове и дерета, докъдето погледът ни стига. Горе вдясно ясно белеят, кацналите на склона къщи на родопските села.

   В края на есента. Палитра от цветове, вятър, студени мъгли в ниското и слънчеви лъчи, озаряващи над тях.


   Утрото и бивака ни на една от крайпътните отбивки. Прекрасно място до красива гора и малък, тих язовир.

   Есенните отражения по изгрев са прекрасна комбинация с насрещните лъчи на ноемврийското слънце.
   Море от ниски облаци и Средногорието, което е проточило билото си по цялата дължина на хоризонта.
 
   Отбивали сме се до Равногор, Бекови скали и пещера Лепеница в други посещения на Родопите. Сега поемаме към летовище Атолука, разположено над Равногор. Там, високо в планината, цветовете скоро са избледнели, в очакване на зимата...Все пак откриваме късче есен. Край Равногор и летовище Атолука.
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар