четвъртък, 5 декември 2013 г.

Връх Вежен

Козница, връх Вежен, северен ръб, Козница – Наскок Намарш

   Изразът Наскок Намарш неимоверно отключва асоциации с моят приятел-планинар Пламен К, с който миналата зима извършихме смазващи еднодневни преходи като: Паниците-Ботев връх-Паниците , Розино-хижа Ехо-Розино и други, и други, и други... :)

   Сега сметнахме, че предвид условията и нулева лавинна опасност може с южен подход от местност Козница да изкачим връх Вежен по иначе силно лавиноопасни склонове, да спуснем от север по ръба и осигурителното въже до гората над хижа Вежен, и по сумрак да се върнем обратно при колата. Всичко това без майтап води до навъртане на солиден километраж, а както сега се оказа с брилянтната видимост и топлият декемврийски ден нещата се подредиха "окей". :) Пихме чай с 80 градусов силно ароматен ром, отлежавал в бъчви четири години, хапнахме от така вредната сланинка полята с умерено количество вино, и дори направихме няколко сухи тренировки по самоосигуряване с ледокоп по фирнован склон. :)


   Ето и снимките.

- изглед от Козница към Стара планина :

- улеите под връх Вежен, който остава леко в дясно :

- изглед от връх Вежен на изток към Старопланинското било : 


- на връх Вежен – 2198 м.н.в.


- Розовата долина 'надлъж' по начина, по който се вижда от тук е Табу :

- изглед от северен ръб извеждащ от билото до хижа Вежен към северна България : - поглед от северен ръб на изток към Козя стена, Юмрука, Кавладан  Трионите, Кучето, Боба и т.н. В далечината се белее Централен Балкан :

- нагоре по ръба и въжето, което почти го няма :

- изглед на запад :


- хижа Вежен с прекрасните иглолистни гори носещи аромат на свежест и борова смола :

- на връщане ни хвана и залезът - на час от колата, а температурата спадна с поне 15-е градуса :

- отровните цветове на маранята носеща се от комините се яви като реквизит в безоблачният залез :

- и някаква клиширана пасторална идилия. Топлината на цветовете и нахлуващият от долината зверски студ :

   Предоволни, че открихме сезона "Наскок Намарш" се заприбирахме към града, където релаксът завря и закипя.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар