понеделник, 2 декември 2013 г.

Връх голям Купен

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк

Рид Ортаборун, връх голям Купен, Южен ръб


   Ето така изглеждаше южна България докато набирахме височина по рид Ортаборун, събуждайки се с интересната гледка от море и острови.

   Мъглата бързо пълзеше и скоро ни погълна с влага и студ.

   Сякаш надеждата за пореден път се изпари, видимостта беше отчайваща.

   Още преди премката между малък и голям Купен, времето ни даде да разберем, че вятърът ще се помайтапи с нас. Скрити на завет до едни скали сложихме маски, шлемове, шапки, качулки и подготвихме ледокопите за действие. 

   Прозорец на видимост показа скритите тайни на Балкана.


   Нямаше майтап, беше си ветровито.

   И мъгливо.

   Мнооого мъгливо.

   Минути по-късно небето просветля и с радостни възгласи настроението се промени. 

   Катя по западното въже.

   И видимостта, която явно реши да подари гледки за упоритостта ни да излезем над премката, където все още си беше мъгла.

   Вниманието е подострено.

   Купена през зимата е особено красив и впечатляващ връх. Фееричните изгледи са кът, сега обаче надежда имаше.

   Излязохме и на котата - 2169 м.н.в.

   Драснахме два реда и в тетрадката. :)

   Катя на Купена.

   Делчо бори облаците, които видимо искаха да го съборят с ветровете, които носеха.

   Амбарица на преден план вихреше страхотии, Вежен също се показа, макар и леко забулен.

   Слязохме по Южен ръб, скалите нямаха край.   И безвремието подхранено от облачното море, стелещо вълни над южна България.

   Някъде след осем вечерта на челници се докарахме под маранята и задушливия пушек от печки, и снежният епизод завърши. ****************
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
   Още интересни и сходни зимни подходи в Стара планина, може да видите в следните публикации, с линкове към тях в долните редове:

5 коментара: