четвъртък, 9 май 2019 г.

Огражден планина - село Гега - Чуриловски манастир "Свети Георги" - село Долна Рибница - църква "Свети Димитър"

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк

Огражден планина: Село Гега - Чуриловски манастир "Свети Георги" - село Долна Рибница - църква "Свети Димитър"

   Село Гега в Огражден планина и Чуриловски манастир "Свети Димитър", отдавна бяха в графата непосетени и будещи любопитството места в България. Най-накрая дойде време да се разходим и по пътеките на тази гранична планина. Откъснати села, накацали високо в планината и много спокойствие, царящо навсякъде. Липсата на комерс и трудния достъп, поради разбитите пътища, както и статутът - "гранична планина", добавят екзотичната нотка, от която се нуждае всеки пътешественик. Поехме от село Самуилово в кратка следобедна разходка, която породи много емоции и спомени, съобразявайки се с прогнозата за времето.

   По пътищата на Огражден планина.

   Чуриловски манастир "Свети Георги", известен още като "Манастира с дяволите"...

   Чуриловският манастир "Свети Георги" е разположен по южните склонове на планината Огражден в землището на село Чурилово. Той се намира на 28 км от град Петрич и на 2 км от село Гега. Известен е още с имената си Игуменски, Геговски или Манастира с дяволите. Според старо предание, строителството на манастира е започнало през 1848 година. В него първоначално е разкрито обществено килийно училище, което по-късно е преустроено в новобългарско.
   Съществуват и предположения, че манастирът води началото си още от XIV в. А в днешния си вид е изграден в средата на XIX в. Съхранен е ферман за "разширяването и построяването" на църквата "Свети Георги", издаден на 5 март 1857 година от султан Абдул Меджид. За съграждането на манастира се черпят сведения и от съществуващите строителни надписи. В два от тях се посочва, че на 10 март 1858 г. е станало обновяването на църквата, а в третия – че през 1890 г. е построена камбанарията. Текстовете сочат, че на мястото на църквата е съществувал по-стар храм.
   В миналото манастирът "Свети Георги" и принадлежащото му училище са обслужвали духовните нужди на населението от дванадесетте махали на някогашното село Игуменец. Някога сегашните села Гега и Чурилово са били махали на село Игуменец. Чуриловският манастир е тясно свързан и с революционните борби на местното българско население.
   В архитектурно отношение манастирът представлява комплекс от храмовата сграда, сграда на старото килийното училище, в което са запазени две класни стаи, трапезария и магерница, камбанария и постройка с функции на касапница.
   Манастирската църква "Свети Георги" по план е трикорабна псевдобазилика с външен нартекс от запад и открити галерии от север и юг. Представлява масивна каменна сграда с размери – 24 метра дължина и 12 метра ширина. Майсторите са вероятно от западните краища на българските земи, добри каменоделци и зидари.
   Вътрешността на черквата е украсена със стенописи. Особен интерес представляват сцените със сюжети от "Страшният съд" и "Митарствата на душата", изписани в открития притвор.  Много образно изрисувани с характерен за Възраждането стил, те са оказвали силно нравствено и поучително въздействие върху миряните. В изрисуваните сцени могат да се проследят всевъзможни случаи на грехопадение: овчар – лъжец, превърналия се в дявол кръчмар, пророк Исая – властохулник, уникалната сцена с нагиздена мома, на която дяволът ѝ държи огледалото и други. Изпълнени с неподправен наивизъм, стенописите вероятно са излезли изпод четката на някой местен художник, скоро след построяването на храма в 1858 г. и са реставрирани през 1979 г. от група местни художници от Петрич.
   Църквата е обявена за паметник на културата от национално значение. А днес десетки миряни се събират в обителта три пъти в годината – на храмовия празник Гергьовден на Петровден и на Рожен.





   Килийното училище в двора на манастира.





   Тоалетната на манастира, кацнала на ръба на пропастта, с прекрасен изглед към околните баири и селца.

   Изглед към Чуриловски манастир от камбанарията му.


   И по пътя над него.




   Черните пътища на Огражден планина, по които се стига до Чуриловския манастир.

   Времето се влошава и предстоящият потоп е на път да се излее върху главите ни! :)


   Поемаме в пороен дъжд към църква "Свети Димитър" в огражденското село Долна Рибница. Църквата е възрожденска и е част от Неврокопската епархия.
   Църквата "Свети Димитър" е построена през 1871 година. В архитектурно отношение представлява трикорабна псевдобазилика с апсида и открит нартекс на запад и юг. Според устни предания майсторът строител на храма е дядо Тренчо от Долене. В интериора таваните са дъсчени и оцветени. Изписана е със стенописи само част от източната стена, като отново според устни предания автор е Ефрем Зограф от Коларово. Иконостасът е таблен и има резба по царските двери и венчилката. В горната си част има слънца. Иконите, декоративната украса с растителни мотиви на иконостаса, владишкия трон, амвона и проскинитария са от 1870 година, дело на неизвестен талантлив автор. Две от царските икони са от 1898 година - дело на Андон Зограф.


   Имах късмет да съм с Вальо Янкиш от село Самуилово, който извика човекът, стопанисващ църквата. Отключи ни, разгледахме и ми беше позволено да документирам изяществото, с което разполага тази прекрасна светиня. Дано и в бъдеще се полагат същите грижи за този интересен храм!






   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организиране и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар