събота, 25 август 2018 г.

Скални манастири по Шуменското плато

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк
   Обширното Шуменско плато е приютило няколко тихи скални масива, върху които в миналото, са били изградени множество скални ниши. Те представляват комплекси от разпръснати средновековни скални манастири, църкви и монашески килии, обитавани от монаси исихасти в миналото - 12-14 век.

   Скалните манастири са изградени така, че са с южно и югоизточно разположение (дори в жегата на летния ден, вътре беше прохладно), като са издълбани във варовикови скали. Някои от тях са туристически достъпни, но други - не. Тези от тях, които са достъпни без скално катерене и осигуряване, е възможно да бъдат обиколени за един ден, с добро планиране и стегнато движение по черните пътища на Шуменското плато. За съжаление, поголовната сеч в платото към този момент е превърнала горите в бунище и гледката е почти потресаваща: от празни туби с масла на моторните резачки, наилони, гуми, дълбоки коловози от тежките камиони, затлачени дерета, изпълващи наоколо с миризма на тиня и рояци комари и мухи, за които този релеф е прекрасен хабитат...

   Скалните манастири се разделят основно на Осмарски манастири, които се намират в местността "Осмарски боаз", северно от село Осмар; два се намират в "Троицкия боаз" над село Троица, а ханкрумовският е разположен в "Калугер боаз". Има и дивдядовски скален манастир, над квартал Дивдядово, до който не остана време да се отбием предвид натоварената програма.

   През годините, освен църкви, манастири, аязма, параклиси, оброци, долмени и крепости, търся, посещавам и откривам и скални манастири, за които съм споменал в следните линкове и публикации и сме посетили във времето:


   - Албутински скален манастир.

   Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Тези скални манастири далеч не изчерпват многообразието от такива, защото има много райони, които тепърва предстои да откриваме и снимаме, но да се върнем на темата...

   В късния следобед на един от дните, се разходихме над село Мадара, с посещение на платото и една от скалните църкви там. Разгледахме крепостта, Мадарския конник и изпратихме деня със залязващото над Шуменското плато слънце.
Мадара, скален манастир

Мадара, скален манастир

Мадара, скален манастир

Мадара, скален манастир

Мадара, скален манастир
   Рано на следващия ден с тръгване от Шуменската крепост, където паркирахме за по-сигурно, след километър пеша по пътя, се отбихме от асфалта и навлязохме дълбоко в дебрите на Шуменското плато. Започнахме обиколката си с посещението на скална църква "Монастиря" (Ечащата скала). 
Скална църква Монастиря (Ечащата скала), Шуменско плато.
   Скална църква Монастиря се намира в разширена и дообработена естествена пещера. Има две основни отделения. Южното е квадратно, с размери 4 на 4 метра и представлява основната част на църквата. В източната и част е изработена висока апсида, пред която е имало дървен иконостас. Западната част на църквата била ограничена с дървена стена, обособяваща малко отделение. То е уникално с това, че е било разделено на два етажа. Разделителната преграда била дървена и разположена хоризонтално. За това се съди по запазените жлебове. Към горния етаж вероятно е отвеждала дървена стълба, намираща се на запад от входа на църквата. Всяко едно от обособените помещения е притежавало по един самостоятелен прозорец с добре обработени и профилирани ръбове, част от които са съхранени и до днес. На пода в долното помещение е издълбано гробнично корито. Северно от входа на църквата е разположено отделение, с размери 3 на 8 метра. То е отворено на запад. Някога се е състояло от две части - северна, тясна и ниска, и южна - висока до 3 метра.  
Скална църква Монастиря (Ечащата скала), Шуменско плато.

Скална църква Монастиря (Ечащата скала), Шуменско плато.

Скална църква Монастиря (Ечащата скала), Шуменско плато.

Скална църква Монастиря (Ечащата скала), Шуменско плато.

Скална църква Монастиря (Ечащата скала), Шуменско плато.

Скална църква Монастиря (Ечащата скала), Шуменско плато.

   Насочихме се в жаркия августов пек към следващия скален манастир - Подковата. 
Скален манастир Подковата, Шуменско плато
   Наименованието му идва от подковообразната форма на килията му. Тя е широка 3,5 метра, дълбока около 3 метра и има широк отвор на юг към Осмарската долина. Някога този отвор, който е служил за вход се е затварял с дървена преграда, доказателство за което е дълбокият жлеб в скалата и дупките по ръба на тавана. Пред входа има скална площадка, стояща на около 0,8 метра по-ниско от пода на килията. В западната стена има друг по-малък кръгъл отвор, който е служил за осветяване на килията. Той вероятно е бил затварян с дървен капак. Между него и входа на килията в стената е вдълбана ниша с овални очертания, а на северната стена личат два дълбоки вертикални улея и каменна скамейка при основата. 
   Вътрешността на скалната килия, подобно на всички скални обители по Шуменското плато е добила желаните вид, форма и размери след упорита работа с твърди сечива. За това е спомогнала и сравнително меката структура на варовиковите скали. Скална килия "Подковата" вероятно е служила за убежище на монах-отшелник през епохата на исихазма - 12-14 век.
   Проникването в тази скална обител може да се осъществи през западния отвор, до който отвежда тясна скална пътека с дължина, около 4 метра. Преминаването по нея изисква концентрация. От вътрешността на килията и скалната площадка пред нея се разкрива живописна гледка към Осмарската долина.
Скален манастир Подковата, Шуменско плато

Скален манастир Подковата, Шуменско плато

Скален манастир Подковата, Шуменско плато
   В непосредствена близост до Подковата са: скална църква Диреклията, скален феномен Окото и Костадинов скален манастир, с които продължава публикацията и пътешествието ни по скалните манастири в Шуменското плато.

   Скална църква Диреклията.
Скален манастир Диреклията, Шуменско плато.
   Скална църква "Диреклията" се намира в причудливо скално образувание с конусовидна форма , на около 10 метра височина. Наименованието идва от издялания скален стълб (дирек) при входа на обителта. Нейната основна част се заема от църква с трапецовиден под.
   Източната и стена е дълга около 3 метра, западната 2,6 метра, северната 1,3 метра и южната 4,5 метра. Височината и е около 2 метра. Спазено е източното ориентиране на апсидата. В нейната горна част са изсечени две дъги, боядисани в червено и съединени в средата. В апсидата са издълбани 4 ниши, като в най-голямата има 3 дупки - очевидно за поставяне на свещи или кръстове. Вляво и вдясно пред апсидата има дупки за греда, която по всяка вероятност е носела иконостаса. На една линия, почти успоредна на апсидата и отстояща на 3 метра от нея, в скалата са издялани два стълба с диаметър 0,2 метра, вътрешният от които е счупен. Таванът при стълбовете е издълбан с 0,5 метра по-ниско, така че се образува перваз, в който има 4 дупки. Те са служили за закрепване на преграда, която разделяла наоса от предверието.
   В северната стена е издялано малко отделение с каменна скамейка.
   При западната стена на предверието също има скамейка и един отвор. При входа на скалната обител има жлебове за прикрепване на дървена преграда. До нея вероятно се е стигало чрез дървена или въжена стълба. 
   Сутринта катерихме скални турове в околността, но към този момент не разполагахме с въже и екипировка за установка, спускане на рапел от горната част на скалния масив и не влязохме вътре.
Скален манастир Диреклията, Шуменско плато.

Скален манастир Диреклията, Шуменско плато.
   Следващ по ред е най-големият и най-запазен от скалните манастири по Шуменското плато - Костадинов скален манастир.
Костадинов скален манастир, Шуменско плато.
   Издълбан е на 8-10 метра височина в отвесните скали. През есента на 2011-а година е изградена метална стълба на мястото на старата дървена, посредством която е улеснен достъпът до него.
   Предполага се, че манастирът се е наричал "Св. Св. Константин и Елена". Състои се от две отделения.
   Източното представлява църква с почти квадратна форма.
   Западното е с неправилна форма, има множество ниши, жлебове, монашески гроб и изсечени в скалата нарове.
Костадинов скален манастир, Шуменско плато.

Костадинов скален манастир, Шуменско плато.

Костадинов скален манастир, Шуменско плато.

Костадинов скален манастир, Шуменско плато.

Костадинов скален манастир, Шуменско плато.

Костадинов скален манастир, Шуменско плато.

   Скален феномен Окото, Шуменско плато. Намира се в непосредствена близост до Костадинов скален манастир.
Скален феномен Окото, Шуменско плато. 

   Скална църква Момина скала, Шуменско плато.
Скална църква Момина скала, Шуменско плато.
   Момина скала е скален феномен с височина, около 15 метра, който определено заслужава внимание. На различна височина по скалата са разположени скални килии и църква, а наоколо иманярите не са пропуснали да разкопаят и разрушат всичко...
   Едната скална църква е при основата на скалата от южната и страна. В нея има изсечена в скалата скамейка. В основата на северозападната стена на Момина скала има вдълбана камера с ширина 2 метра, дълбочина около 1,5 метра и височина 2 метра. В стената и е изсечена ниша със "Света Богородица", от която са останали само няколко букви. 
   На южната стена, на около 6-7 метра височина от основата и се намира пещера с изкуствено издълбано четириъгълно помещение. То е с размери 3 на 4 метра и височина 2,5 метра. На южната му страна има изсечен гроб. В пода личат дълбоките жлебове, в които вероятно е имало дървени греди - основа на площадка. Оттук посредством дървена стълба се е стигало до разположената по-нагоре църква. 
   Църквата има размери 4,5 на 4 метра и височина 2,5 метра. В югозападния и край е издълбан гроб, горният край на който е профилиран стъпаловидно, за поставянето на каменни плочи. В стената на долния край на апсидата е издълбан кръст. 
   И тук, за разглеждане на гореописаното е необходима екипировка и скални клинове. Въпреки хватките по скалите, човек може да падне и без нужното оборудване да се вкара в неприятен сценарий...

   Момина скала - изглед към достъпната църква.
Скална църква Момина скала, Шуменско плато.

Скална църква Момина скала, Шуменско плато.

Скална църква Момина скала, Шуменско плато.

  Последните скални манастири, с които щяхме да преизпълним плана за деня, са този в Аджемова канара, наричан Килията и Ханкрумски скален манастир.

   Скална църква Килията (Аджемова канара).
Скален манастир Килията, Шуменско плато
   Входът на скалната църква е от север и представлява скален процеп, разположен естествено на 4 метра височина с дървена стълба до него и няколко каменни стъпала, изсечени в горната част преди входа.
   Вътрешността е изградена от няколко помещения, като в средата се издига плътна скална маса, изпълняваща функциите на колона с гладко оформени стени. Тя е разделяла пространството на две части - северна и южна. 
   Северното отделение е било заето от триделна църква, която по своите размери 12 на 3,5 метра, се явява най-голямата от всички скални църкви на Шуменското плато. На изток завършва с апсида, с интересно профилирана релефна горна част на входа. Освен протезис северно от апсидата, има малка ниша високо от дясната и страна, а на пода в олтарното пространство е имало легло на олтарна трапеза, която вече липсва. 
   Църквата е имала иконостасна ограда, а за това може да се съди по ясните правоъгълни очертания на подовото пространство пред апсидата и гнездата, издълбани в стените на църквата от север и юг.
   Южната килия на скалния комплекс някога е била разделена на две части, посредством дървена преграда, за чието наличие може да се съди по жлебовете в стените. Източното помещение е дообработвано и придобило правилни правоъгълни очертания. В източната си част, посредством тесен проход в скалата се е осъществявала връзка с олтарната част на църквата. В пода на западното помещение са издълбани две гробни камери.
Скален манастир Килията, Шуменско плато

Скален манастир Килията, Шуменско плато

Скален манастир Килията, Шуменско плато

Скален манастир Килията, Шуменско плато
   Оставащите часове на следобеда прекарахме край Ханкрумски скален манастир, с който завършихме разходката в Шуменското плато. Жегата беше станала непоносима...
Ханкрумски скален манастир, Шуменско плато
   Ханкрумският скален манастир е разположен по югоизточната част на скалния венец на Шуменското плато над село Хан Крум, което се вижда от скалната църква. Под него се намира "Калугеровия боаз", който отделя източния склон, върху който се намира основната част от комплекса - "Калугеровата пещера". На западния склон се намира Момина скала, в която е вкопана "Килията", която посетихме преди това.
   Калугеровата пещера образува основната част от комплекса над Хан Крум. До нея се стига посредством изсечени в скалата стъпала. Именно поради това се нарича още и Стълбената пещера. Стълбището и е двойно. Първоначално започва в източна посока и след малка площадка в средата извива на запад, като навлиза в скалата.
   Калугеровата пещера е обособена в три помещения, като е използвана естествена пещера, която била дообработвана с твърди сечива. 
   Източното помещение представлява църквата и е с размери 4 на 7 метра. Притежава апсида с цилиндричен свод и две симетрични ниши. Вляво от апсидата има изработена по-голяма ниша. По пода, стените и тавана се откриват жлебове, които в миналото са служили за прикрепване на дървен иконостас, разделящ наоса от олтара.
   Средното помещение е предверието и е с размери 3,5 на 4 метра. То е продължение на входния тунел и вероятно е имало дъсчен под.
   Западното помещение на комплекса е най-малко и с размери 3 на 3 метра, височина около 2 метра. В южната стена има два големи отвора, които вероятно са затваряни с дървени капаци.
Ханкрумски скален манастир, Шуменско плато

Ханкрумски скален манастир, Шуменско плато

Ханкрумски скален манастир, Шуменско плато

Ханкрумски скален манастир, Шуменско плато

Ханкрумски скален манастир, Шуменско плато

Ханкрумски скален манастир, Шуменско плато
   След което побързахме да избягаме от жегите и бързо се върнахме в изходна позиция до автомобила и Шуменската крепост. Денят започна с няколко катерачни тура по скалите над Шумен, като обмисляхме да оставим разходката край манастирите за прохладните пролетни дни на следващата година, но плановете са за това, за да търпят промени, които родиха тази прекрасна духовна разходка и съпътстващата я публикация. :)
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар