вторник, 14 ноември 2017 г.

Средна гора през есента: Старосел - комплекс Бяло Камъне - хижа Фенера - връх Фенера, връх Лисец - връх Алексица

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 

   Еднодневен кръгов маршрут през горските дебри на планината Средна гора в края на есента. Денивелация 800 метра, продължителност 6 часа, разстояние 21 км.

   В отминал ноемврийски ден, придружен от много цвят, спокойствие и приятна облачност, извъртях пешеходно маршрута от село Старосел, минавайки през хижа Фенера, връх Фенера, връх Лисец, връх Алексица, затваряйки кръгово пътеката със слизане в изходна точка, в близост до комлпекс Бяло Камъне, където паркирах сутринта. От село Старосел до комлпекс Бяло Камъне се преминават 10 км по не много добър път, комбиниращ асфалт и малки камъни, но с повече внимание това не е проблем и за по-ниски автомобили. Есенните Средногорски гори са изключително красиви за разходки, вело преходи, туризъм. Пресечени са от стотици километри черни пътища и горски (туристически) пътеки. Туризмът тук почти липсва в последните няколко десетилетия, но ясно личи човешката намеса, изразяваща се в поголовна сеч, навсякъде. Унищожени са стотици декари вековни букови и смесени гори.
Параклис "Св Спас", село Старосел
   Утрото не подсказваше със сините небеса, какво предстои и скоро небето се скри под облачната свада. Имам много да наваксвам с планината Средна гора и това беше обещаващ повод да запълня някои пропуски във времето. Преди години изкачих първенеца на Средна гора - връх Богдан, но липсата на гледки тогава, ме замисли дали има смисъл да правя повече опити в тази планина, но сега щях да разбера, че не е така.
По пътя към комплекс Бяло Камъне
   Пътищата в Средна гора се раздвояват, разтрояват и на места, където няма туристическа маркировка, е напълно възможно човек да обърка правилния подход. Сечищата също допринасят за липсата на маркировка, която е била по дърветата преди време.
Наблюдателна вишка по пътя към хижа Фенера
Наблюдателна вишка по пътя към хижа Фенера
   След около два часа преход, бях тук, в оголената местност под билото, преди връх Фенера и хижа Фенера. Ясно си личи, че тук здраво са играли резачки и следите от камионите, изнесли ценната дървесина.
Поголовна сеч на вековните Средногорски гори
Поголовна сеч на вековните Средногорски гори
   Забавни табели по пътя. :)
Чай и секса е без пари
По пътя
По пътя
Хижа Фенера
Централен Балкан, изглед от хижа Фенера
Изглед от връх Фенера - 1480 м.н.в.
Изглед от връх Фенера - 1480 м.н.в.
Изглед от връх Фенера - 1480 м.н.в.
Изглед от връх Лисец
Изглед от връх Лисец
Изглед от връх Лисец
   Стада Средногорски коне, подгонени от стопаните си към по-ниските части на планината, заради предстоящата зима.
Изглед от връх Алексица - 1536 м.н.в.
   Комплекс Бяло Камъне, няколколкостотин метра спускане и два часа по-късно бях при колата.
Комлекс "Бяло Камъне"
Изглед към връх Кози Грамади - 1364 м.н.в.
Средногорски гори
Връх Алексица
Стадо Средногорски коне
Средногорски гори
По пътеката
По пътеката

  Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

  Още интересни публикации и преходи в Средна гора, може да разгледате в следните публикации:
  - Средна гора през есента: Старосел - комплекс "Бяло камъне" - хижа Фенера - връх Фенера - връх Лисец - връх Алексица

Няма коментари:

Публикуване на коментар