събота, 30 май 2015 г.

Водопад Пиринешки Джендем и Златния водопад

   Краят на пролетта за мен свършва с последните дни на месец май. Каквото реализирам дотогава в картите с памет и запечатам в спомените, влиза в графата пролетни фотографии. Оттам насетне листата изсъхват, прегарят пейзажа и ако не се е паднал жокер от природата да завали и ъпгрейтне водопадите, няма почти шансове за снимки. За водопадите от заглавието само знаех и бях чувал, но поради разположението им и липса на други обекти, с които да ги комбинирам, оставаха на заден план. Най-интересно за мен е, че се намират в Дунавската равнина, в обхвата на Предбалкана, в близост до северните склонове на Преславска планина. Ориентир за тях са градовете Антоново и Търговище, но липсата на информация и запустяващите селца край тях, не ги популяризират особено. В интерес на истината, трябваше да се озова в Русе, но не пропилях облачното утро и от Търново свърнах по пътя за Варна, откъдето да потърся екопътеките водещи там.


   След почти безсънна нощ, като зомбиран поех по тъмните и пусти пътища. Вятър по Подбалканската линия люлееше колата ми като лодка в океана. Облаците се вихриха страховито над мен. Чувствах се толкова скапан и недоспал, че спрях на една отбивка да се освежа. Обожавам да пътувам рано, през нощта. Липсват изнервените шофьори, задръствания и задух. И така, с първите светлини, по зазоряване бях на отбивката край екопътеката. От пътя малка стрелка показва правилната посока.

   Водопад Пиринешки Джендем. Намира се само на няколкостотин метра от пътя, но са напълно достатъчни за сигурно събуждане. 36 метровият водопад се достига трудно. Над него се излиза лесно по пътеката, но в самото му подножие води едва личима, обрасла и покрита с капани от хлъзгави камъни пътечка. Освен камъните, нападали дървета са превзели наоколо в дерето пейзажа. И разтълкувах набързо името Пиринешки Джендем. Напълно основателно е кръстен така. Малкото вода приятно облизваше варовиковата, стъпаловидна структура.

   Пролетната зеленина винаги радва сетивата, носеше се лек полъх, облачността на утрото пазеше кадрите. На точното място, в точното време...


   Това най-вероятно е най-високият водопад в тази част на България, а е интересно насред преливащи в далечината хълмове и поля, да попадне човек в стръмно и непроходимо дере. Гледах да придам живот на кадрите с човешката фигура и мащаба, емоцията, и т.н. :) Страхотен водопад в изключително диво дере. До облечените в мъх камъни имаше много наскоро нападали такива, което е сигурен знак човек да се ослушва и оглежда да е по-далеч от ронливите отвеси.

   Пиринешки Джендем по хоризонтала, рядко съм доволен от вертикални кадри, но тук нещата се получиха! :)

   Съвсем близо, до село Иванча също е направена страхотна екопътека, която води до един по-малко известен водопад - Златния водопад. За него чух съвсем наскоро, въпреки че той си е там отдавна. :) По въпросната екопътека е пълно с беседки, огнища, учудваща чистота придружена с множество табели, поляни обособени като игрища, перило и къщички.

   Златния водопад.

   Името на местността и водопада, скалите в определени условия блестят като злато.

   Тук, въпреки че районът се слави със сух климат, зеленината все още беше като непокътната. 

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
   Очакваше ме динамичен ден, заредих се за него и поех по хълмовете в завоите на Дунавската равнина към реалността. До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар