понеделник, 18 май 2015 г.

Софийска епархия - Част 2

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Аналогично на първата публикация и тук ще дискутираме светите места в Софийската епархия. Нямаше никакво обяснение да продължа с обиколките в района, но съдбата се намеси и Жоро ме изрита една вечер от хотела, в който бях отседнал, та така налазихме масирано околните възвишения в следобедните часове. Час пик... Попаднахме в задръствания, извършихме нелек офроуд до част от манастирите, стигнахме по тъмно до последните обекти, като се наложи и да бутаме колата му, защото горивото свърши насред път. Добре, че бяхме на два километра от бензиностанцията, стигайки там без много усилия, поради наклона на пътя в наша полза. Изравнихме резултата! После пихме Кока Кола с бургери в студентски град, видях що за учени-психопати се разхождат по улиците, пилят гуми и хвърлят бутилки от жилищните балкони. Прекръстих се неведнъж, това са хората от бъдещето, страшното и тъмно бъдеще, в което синчетата с ланците ще станат вишисти и недай си боже - управители и директори.

   Боянската църква - изключително напарфюмирано място. Нови цигли, варосани зидове, присъствие на виещи, събиращи по 10 лв. за вход под предлог, че видиш ли, архитектурното наследство... по Юнеско...

   Драгалевски манастир „Света Богородица Витошка“.


   Подреден, поддържан, чист и празен двор ни изненада тук.




   Минахме транзитно покрай квартал Симеоново и Черква "Св. Архангел Михаил".


   Завидни умения ми бяха нужни за да снимам в затворената вече за посещение, поради късния час църква.

   Бистрица. С информация за два манастира там, останах изненадан от цветовия спектакъл, който добре се вписа като компенсация, след задръстванията и изнервените шофьори.

   Бистришки манастир "Света Петка".


   Доста усилия, труд и въображение са нужни, за да се постигне подобен резултат. Овошките, уханните цветни градини, добре поддържаните сгради.

   Бистришки манастир "Свети Йоаким и Анна".


   Дискутирахме с Жоро казуса кое е първо - манастира или вековните дървета. Според мен доста сгради са издигнати и сринати във времето, докато тези величествени дървета израснат до това състояние!

   Панчаревски манастир, или още известен като Урвички манастир "Свети Николай Летни". Ако човек не знае за отбивката водеща до подножието му, няма никога да предположи, че на това скътано в ждрелото място има манастир. Няма табели и друг ориентир, който да подскаже за съществуването му. Едно куче ни изкара акълите, втурвайки се в тъмнината към нас, добре че беше дружелюбно...Тук пристигнахме в рог тъмнина. Импровизирания статив и въображението ми се изляха в следващите няколко кадъра, които бяха последни за този ден.

   Рузрушаващата се с времето църква и пролетната зеленина. Манастирът е част от  "Софийската Мала Света гора" и е бил един от най-големите манастири, около София. Заедно с крепостта Урвич, крепостната черква-манастир "Свети Илия" и  Кокалянския манастир, образуват Урвичкия крепостен комплекс.

 
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
   Толкова от тази бонус вечер. Успяхме да се запишем на приятни места. Горивото ни обаче свърши и докато бутахме автомобила по лекия наклон към Панчарево, той се засили до такава степен, че помислих как няма да можем да влезем в него, догонвайки го... С изправени коси стигнахме бензиностанцията, заредихме и отпрашихме към радиационното поле, около Студентски град. Предстои още по-интересната трета част от поредицата Софийска епархия, а за който е интересно, ето и Софийска Епархия Част 1. До скоро! Молете се, вярвайте и избягвайте манастирите, около София в съботно-неделните дни! ;)
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар