вторник, 11 ноември 2014 г.

Язовир голям Беглик, язовир Широка поляна, язовир Доспат


    Есента премина и следваше да попълним колекцията с тези красиви Родопски язовири: Голям Беглик, Широка поляна и "родопското море" Доспат! :) Завръщайки се от Изгубените Родопи, имах нужда да презаредя батериите на техниката (напоследък електрическите контакти приличат на украсени коледни елхи) и да отморя поглед в дълбоките и кристални води, с отраженията на гигантски дървета в огледалните планински води. Язовирите предлагат множество кътчета за отдих, почивка, съзерцание, риболов, фотолов.Ддалеч съм от мисълта, че показаните кадри изчерпват каквото и да било от бреговата ивица на тези огромни водоеми. Записахме се по част от интересните места, направихме скара/бира (в случая скара/ракия), поваля ни дъждът, с който заплашително тръбяха прогнозата за времето. Някак си обаче ни се размина. Докато в облаците бушуваха ветрове и стихии, нашият лагер си остана непокътнат и капките само ромоляха нежно, колкото да събудят панически мисли, че огънят ще бъде изгасен, а мръвките ще останат а-лан-гле, а ние а-глад-не! :)

   Завъртяхме по един тигел покрай язовир голям Беглик. Тук ясно личи как вълничките опропастяват хубавата светлина. Отражения естествено липсваха! :)

   Но нападали дървета не липсваха! :)

   Вертикално се вписваха всякакви предни планове с назъбените иглолистни гиганти от съседните острови. За личната колекция избрах този! :)

   След разходката тук, се запътихме към язовир Широка поляна. Докато рибарите приключваха със заниманията и хобито си по брега, се заехме да съберем дузина дърва за огъня. По тези масови места всичко край бреговете е събрано и материалът за огрев е кът. Природата обаче си знае работата, къде някой ветрец ще събори суха клонка, къде от течението по язовира ще се насъберат клонаци. Разчистихме си местенце на близка полянка, където разпънахме палатката под напиращото да се излее небе...

   После Катя се зае да сглобява салата, а аз отидох да наловя залезни отражения за вечеря! :) Имаше драма, но не беше желаното, слаб ветрец ми мътеше водите...


   Разходих се и до края на острова, където заварих това!

   С този кадър и светещия челник на Катя приключих тук! Мръзнех заради влагата, въпреки че отпивах от еликсира неконтролируемо, но уви, огънят щеше да свърши по-добра работа, а и енергийните запаси да попълним с пушещите наденички! :)

   Те пък наденичките вървяха със салата, абе - нека ни е зле! :)


   Дъждът се позасили тъкмо след като огънят догоря и се набухахме в топлите спални чували!

   Утрото естествено се яви безмилостно и ме изрита по тъмно да търся позиции за снимки!
 
   Трудно е да се снимат отражения във вятър, огледалните ефекти изчезват и магията от потопените върхове, с тях. Въпреки ветровитата вечер, утрото се записа с изключителна тишина, цветове и мъгли липсваха, но човек винаги трябва да има за какво да се върне отново и отново по познатите места!


   Мръсотията, която е затрупала бреговата линия дотолкова ни подразни, че решихме да посетим няколко откъснати кътчета в западните Родопи (терапия за стреса), където есента ни хвана в капан от засада и изпочупихме копчетата на фотоапаратите от снимане и бърсане на фотообективите от есенните капки дъжд! :)

   Врътнахме покрай море/язовир Доспат и се запътихме по чудните есенни пътища към селцата Долен, Лещен и Ковачевица, които съвсем заслужено да покажа в отделна публикация!

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)
 Следва...

Няма коментари:

Публикуване на коментар