сряда, 19 ноември 2014 г.

Етнографски ареален комплекс Златоград

   Град Златоград е най-южният град в България. В градът е разположен уникалният Етнографски ареален комлекс - Златоград. Той е първият и засега единствен в България частен етнографски ареален комплекс. Многобройни са обектите в комплекса, които разкриват и отразяват природо-географските особености и богатства на хилядолетната история на Златоградския етно-културен ареал. Някои от тях са реконструирани с помощта на програмите ФАР и САПАРД.

   Облачност придружена с влага и спокойствие в ранният следобеден час, ни съпроводи по тихите улици на китното планинско градче.   Детайл от архитектурните решения тук.


   Никой в България не спазва знаците и правилника за движение. 

   Все пак изгледът по калдъръмената улица ми допадна и махнах с "тенекията" цапаща пейзажа в комплекса. :)

   Подобно на други градчета с развито занаятчийство и тук, дори в неделя работилниците бяха отворени за посетителите.

   По калдъръмената улица.

   Тесните улици са причина тук да не е пълно с автомобили, както е в други архитектурни резервати в България  (Копривщица, Ковачевица, Жеравна...).

   Детайл от архитектурните решения, макар и с обновена визия.


   Висок каменен зид и калдъръмена настилка са обичайната гледка по тихите Златоградски улички.

   Извън туристическия сезон спокойствието е гарантирано!

   Излизайки в модерната част на град Златоград приключихме разходката, намръзнали в студения ноемврийски ден.

   С дърва за зимата и пухкав сняг, уютните къщи с пушещи коминчета тук са зимен рай за туристите. :)
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

4 коментара:

 1. Видяхте ли шарения трабант в детската градина? :)

  ОтговорИзтриване
 2. Не, не обърнахме внимание... Може да са го махнали...

  ОтговорИзтриване
 3. Вълшебна атмосфера! Наистина когато няма тълпи от туристи може да се усети едно място. Прекрасни снимки! Хубаво е, че умело боравиш с фотошоп, точно , заради ей такива дразнещи детайли. Колко пъти и аз се ядосвам като отидем някъде и с тези коли ако може и в обекта ще влязат. Благодаря ти и за тази публикация!

  ОтговорИзтриване
 4. Малко останаха наистина дивите села и махалички, а те са труднодостъпни, няма пътища, или са по черни такива! Тези архитектурни резервати са си чист фотошоп, фейслифт! Всичко е правено, преправяно.....Когато посетихме село Лещен, строяха поредната нова тухлена къща, а върху тухлите лепяха камъни, да изглежда старинно... След някоя друга година всичко ще бъде модифицирано и повредено! Поздрави от мен, My Candy Kitchen! :)

  ОтговорИзтриване