неделя, 18 септември 2011 г.

Северен и Южен ад част 3 - Ботев връх и Северен Джендем

    Още със ставането на третият ден установихме, че предварителния план, за подход към водопад Сухото пръскало, през заслон Маринка ще остане в историята,... поне за сега :). Чувствахме се замалели от вчерашният джумбиш, в резерват южен Джендем. Оказа се, че едно изкачване на Ботев връх ще е достатъчно довършващо за психиката и физиката на претрепаните ни тела, преди да поемем към Априлци и след задължителното сутрешно кафе, се ориентирахме на там. Времето беше все още добро, но пред разваляне и тръпнех дали все пак ще видя синьото небе, над Старопланинския първенец.

С бодра крачка скъсявахме разстоянието до горе, а времето подсказваше сбъдването на първоначалната прогноза.

Кулите гордо пронизват облачната маса над върха. За огромно съжаление установихме, че най-сниманият камион на върха ГАЗ 51, е бил свален.

Тикнах се под лявата кула и позяпах нагоре, снимайки без определена цел, просто търсех нещо, което да е по различно, от хилядите снимки показани от това място.

Не мога да отрека, останах доволен, видях върха в горе долу 'добро здраве', за разлика от мъгливо-дъждовната инвазия в предното изкачване до тук.

Нямаше как да пропуснем горещия чай в метеорологичната станцията и след това, в посока заслона, където след кратка почивка, ни очакваха стръмните пропасти на Северен Джендем.

Досега бях гледал само снимки от това уникално място, вдъхващо респект, с огромните отвесни маси. Шедьовър изрисуван от природата, по най-величествения начин. Предстоеше ми да поснимам и тук, отново без конкретно търсене на композиции, както и да обърнех апарата се случваха само красоти. Облачността добави по приличен вид и кадрите започнаха да валят.

Минавал бях от тук и преди, но мъглата тогава ми позволи да видя какво се случва само на два метра пред мен и тогава злобно си се каних някой слънчев ден да се занеса пак насам.

На места пътеката преминава на метри от пропастните участъци, потъващи на стотици метри, в безкрайни улеи и бездни..... Само като се върна назад и си припомня, че минавахме от тук на челници през нощта и тръпки ме побиха.
В следващата снимка мащаба на това място е пресъздаден по най-умелия начин. Сам по себе си кадъра е съвкупност от треволяци и скали, но малката част небе, в дясната част с мравките накацали по скалите, завършват картината. Мащабите крещят, в борба с вятъра.


Отново с хората в далечината.


И с кравите на по-преден план. Северно-джендемските крави са силно невъзпитани и гледат по лошо от южно-джендемските. Явно по суровият терен тук ги е озлобил повече, в борбата си по него :).

Чистият въздух не влияе добре, това съм установявал и друг път, придвижвайки се сред природа, а сега се затвърди, за пореден път. Полегатия склон ми загнезди в мозъка идея, за бъдещо слизане, по някой от улеите, в някой слънчев ден, но да не се каня излишно. Живот и здраве и това ще се получи.

Тук кацнах на една скала, борейки се с вятъра и се презаредих, с енергията на това магнетично място, а колегата ме документира, за снимковия архив :).
В посока Ботев, откъдето идваме също не беше за подценяване. Миналата вечер като се качвахме от тук, кулите светеха в червено, пронизвайки звездната шир.


Около скалното образувание 'Купата' се откри гледка и към хижа Плевен, а шарената дъга ни подкани да забързаме ход, но така или иначе дъжда, който се изля не ни прости. Без лоши настроения, прекарахме страхотен уикенд, опълзяхме от северна до южна България, през едни от най-суровите места в Стара Планина. Нагледахме се, наснимахме се, заредихме отново душевните батерии на макс.

До нови срещи и да видим какво ще забъркаме пак с фотографската си лудост ;) Пазете се и не ходете извън пътеките :).
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

2 коментара:

  1. Прочетох и трите части на пътеписа на един дъх! Чудесни снимки, прекрасен маршрут, точни и образни думи.... Браво! Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, :) описанието беше по леко от изпълнението. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване