петък, 2 септември 2011 г.

Суша около село Веселиново - 'водопадите' 'малък' и голям 'скок'

   Тази публикация я пиша по скоро от инат, в предвид това, на което станах свидетел в близост до село Веселиново, около което се намира местност с два водопада - 'малък' и 'голям' скок. Веселиново е  родното село на д-р Желю Желев, за който предполагам са чували всички, в предвид факта, че е бил държавен глава на България. Със съдействието на „фондация д-р Желю Желев“, в местността е изградена екопътека, която води до местността с водопадите. След селото се тръгва по макадамов път, който след 6 километра извежда до табелата при големия скок.

Идеята ми е, не ходете там през лятото, защото вероятността да останете неприятно изненадани е голяма! Аз отидох тогава и видях това. Или мястото, от където трябваше да се излива водата на 40 метровия 'голям скок'. Затова и водопадите в заглавието са в кавички;). Ако нямаше опознавателна табела, на която беше обозначен водопада, нямаше изобщо и да предположа, че точно тук трябва да е той. Виждал съм снимки на това място, когато тук определено е по интересно. Тъкмо повод за още едно посещение, в неопределено бъдеще :).

И в обратна посока, към пътеката по която дойдох до тук. Нищо будещо интерес. Пътят по който се идва е на около двеста метра по нагоре.

След всичко видяно по горе, се запътих и към малкия скок, за който също не таях особено големи надежди, да не казвам никакви дори. И от това място съм срещал снимки, когато дебита е достатъчно голям, за да не допусне любопитните погледи да достигнат мястото зад самия пад, откъдето също снимах в посока пътеката.

И стандартния поглед от пътеката. Това се вижда от нея в посока кризисния пад.

Останах с впечатлението, че тук вода има или пролетно време, или след проливни дъждове. Е поне се разхладих да не съм капо.

Щракнах две снимки и към мястото, където падат водите на 'малък скок'.

Наносите на дървета в коритото на реката доказват, че тук пролетта е доста пълноводно и затвърждават казаното по горе, че ще се идва пак след снеготопенето.

И така в обратен ред през минното поле на Рижкия проход, та до у нас :).
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар