петък, 16 септември 2011 г.

Северен и Южен ад част 1 - Ботев връх

    Пишейки заглавието ме побиха тръпки, предвид това, което ни очакваше в трите дена Джендеморизъм, на които се отдадохме в края на лятото. Идея подхвърлена на шега от Ники - моят спътник и фотограф, за убийственото натоварване, на което се подложихме, се очертаваше да се сбъдне. Тръгването беше 'стандартно', а замисъла - изкачване до заслон Ботев по маршрута на кабела, през нощта на челници, откъдето на другия ден да атакуваме южния Джендем, слизайки по отвесните му скатове, до поречието на Джендемската река.

Подобаващо мотивирани и екстремно екипирани пристъпихме и към изпълнението. Маршрутът от местност Мазането до заслон Ботев, през 'кабела' не се оказа лесна задача, в сенките на здрача и стръмно хлъзгавата пътека, но с бодра крачка уверено набрахме височина. Носех си и свирката, която е винаги с мен в горите, за да я надувам, в предвид активността на Джендемските мечоци през нощта. Както си свирех и Ники каза: Стига свири, че ще излезе някой мечок и ще каже - какво вдигате герлотия бре :))). Та така поспрях и в скоро време излязохме над 'скалната купа'. От там хванахме и лятната пътека, преминаваща през величествения Северен Джендем. Спирахме и за почивка, зяпайки светлинките на град Априлци, заобградени от ляво и дясно, от респектиращите силуети на Северния ад. За снимки не се досетих, защото луната се очакваше да изгрее по късно, а хладинката в краят на деня ни изведе до заслона под върха. Сред веселата компания там настана времето, в което луната трябваше вече да е изгряла. Тиха безветрена вечер и прилична видимост - идеална предпоставка за нощна снимка на Ботев връх и залона. Мечтан кадър, за които не таях и миг надежда, че ще ми се случи в скоро време. Но важното е, че бях там, а апарата експонираше в посока върха и стелещата се облачност. Излегнах се на една полянка, в наблюдаване на кулите над върха и зловещо червеникавите отенъци там. Имах и едно на ум, в предвид факта, че доста народ е погребан наоколо, къде от измръзване, къде от изгубване! Както си почивах  изведнъж се чу страхотен грохот и долових силуетите на 20 - 30 полудиви коня идващи право към мен. Светнах срещу тях с челника, а те смениха рязко посоката. Изтръпнах! Добре че смениха посоката:).

Експонация от 80 секунди вписа прилично облачната маса.

Тук се вписа и луната - опасенията ми бяха, че дългата експонация ще я размаже като следа, но облаците почти веднага я покриха пак и все пак се получи нещо.

И последна снимка от серията на 499 секунди. След това със задоволство се запътих към заслона да покажа кадрите на Ники:).
Той пък взе, че се запали и половин час по късно сновеше наоколо, но облаците бяха преминали и си останахме с това. Все е нещо, в предвид условията, които съдействат това място да се води едно от най суровите по българските планини. Наближаваше един часът, а трябваше да станем в 6, за да продължим по план. 

Станах към 5 да пообиколя и направя ревизия, и на околните върхове.
Розовите цветове на тихото утро и 'Побита глава' - връхчето в дясно.

Докато се суетих цвета премина към син,...

...затова се обърнах и към заслона, да заснема кончетата, които ми изкараха ангелите снощи.

И пак към тях, пасящи на воля в очакване на изгрева.

Някой късметлия тук, щеше да се събуди с приятен изглед към балканските масиви.

Стегнахме багажа и след прекръстване се запътихме към дълбините на Южния АД. Идеята беше да се спуснем в недрата му и да разгледаме водопадите по Джендемска река.

СЛЕДВА ЧАСТ 2
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар