вторник, 21 март 2023 г.

Скален манастир "Монасите" (Кишешлика) - Аврен

 Скален манастир "Монасите" (Кишешлика) - Аврен


   До село Аврен се намира интересен скален комплекс, като пътят, преминаващ през полето, с нищо не загатва за местоположението му... Както е при скален манастир Тъпаните (там са дървени стълби), и тук достъпът до светата обител е улеснен - изградени са масивни стъпала, по които се влиза.
   Манастирът се състои от три верижно свързани помещения с почти правоъгълна форма, ориентирани в посока север-юг. Те са с размери 2м на 3м и с височина 1,8 м. Входът на килиите е с югозападно изложение. В западната стена на втората е изсечен прозорец, а в третата — две скамейки.
   Според предание, манастирът се е наричал "Св. Благовещение". В него са намерени византийски монети от династията на Комнините (ХI-ХIIв).
   В подножието на манастира е изградено място за отдих и почивка с навес, дървени пейки и масички, а край тях има барбекю. Пътят е черен-поносим, ако решите да подходите по него, но разходката от главния път така или иначе не е продължителна и се заслужава, ако няма да бивакувате като нас, да се измине пеша... :) При подхода започваше да вали, така беше и по прогноза, и не ни се рискуваше. Денят беше дълъг, с път до Рояшките манастири, скален манастир Тъпаните, скален манастир Кара пещера. За финал на деня оставихме посещението тук и се запътихме към село Разделна и крепостта Петрич кале, където финиширахме с хубав бивак и топли ястия...
   Районът предлага много! Над село Разделна е разположен хълмът с крепостта Петрич кале. Село Петров дол отвежда любопитните погледи до "Седемте одаи" и скален манастир "Свети Георги"...
   Още от тази разходка в линковете по-долу...
Скалните манастири край село Рояк
Скален манастир „Тъпаните“ - Блъсково
Скален манастир "Монасите" (Кишешлика) край село Аврен
Скален манастир "Кара пещера" - село Манастир
Скални манастири "Гюре Бахча" - село Могила
Венчанско кале - село Венчан
* Скален манастир "Канарата" - село Чайка
"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - ЛИНК

Няма коментари:

Публикуване на коментар