понеделник, 6 март 2023 г.

Провъртеника - село Карлуково

Провъртеника - село Карлуково


   Скалното образувание "Провъртеника" се намира западно от град Луковит и северно от село Карлуково. Скалата има формата на величествената каменна кула, която се издига над дузина други по-малки образувания и като страж бди над река Искър. Голямата кула има отвор на върха си, като по време на лятното и зимното слънцестоене през него преминават слънчевите лъчи. Смята се, че в древността мястото е служело за древна обсерватория. Днес "Провъртеника" е обявен за природна забележителност и се запътихме натам. Отдавна сме хвърлили око на тази скала, а и като цяло - районът е неизчерпаем източник за намиране на хубави места...
   В почивка сме по пътя към скалата. Тя се забелязва насреща и доминира над околния пейзаж!



   Прогнозираните дъждове за деня не ни помагат. Навсякъде е мокро и усойно, а пътят ни е изморил и трудно палим огън, но все пак се получава. Това дава добро зареждане и палатката скоро е разпъната.


   Скално образувание Провъртеника. И утрото.

   Добро място е и панорамно... До скалата се стига по пътя за болницата, като след болницата се тръгва по чакълестия път за скалния манастир Св. Георги Чудотворец. Този път отвежда до основата на скалата, но най-добре феноменът се наблюдава от хижа Провъртеника или от околните висоти.





   Една панорама с телефона и няколко кадъра към скалата с моя милост за мащаб... :)





"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк

Няма коментари:

Публикуване на коментар