понеделник, 12 октомври 2020 г.

Осиково - връх Модър - връх Голица

 Върховете Модър и Голица. Гарантирано приключение в Родопите...

   С повечко усилие предполагах, че трябва да се справя... Бях чел тук-там, че подходите са трудни и объркващи. Знаех и че ще е тегаво да обходя и двата масива в рамките на деня. Изкачване до връх Модър от село Осиково, където палаткувахме, слизане в изходна позиция на пътеката х. Върховръх-х. Персенк и подхващане на скалния гребен към Голица без пътека по самия рид. Слизането, също неясно и трудно. Е, заех се и Родопите ми подариха един вълнуващ есенен ден. Студено утро, жега по обяд, рани и синини от провиране тук-там, среща с диви животни и десертов адреналин - среща с 4 бойни, сресани и охранени овчарски кучета. Местните и в този край са модел за подражание - гостоприемни, трудолюбиви, отзивчиви!
   ЗА ВЪРХОВЕТЕ от заглавието: Модър е връх с височина 1992 м, трети по височина в Родопския дял Чернатица. Върхът е най-големият орографски и хидрографски възел в дяла. При него се събират ридовете Персенкски, Върховръшки, Белочерковски и Средня. Представлява внушителен масив със сложна топография. Склоновете му са покрити с гъсти иглолистни гори. Върхът е труднодостъпен и не е безопасен. На 150 м на юг от триангулачната точка се извисяват внушителни риолитни пропасти, наречени "Белия камък", от които надникнах. На около 1500 м на запад от върха се намира седловина, през която минава трасето на стария Римски път. Същата разделя Модър от Голица, съседния скалист връх. На изток от върха тръгва риолитен рид с върховете "Св. Атанас" и "Св. Илия", след които се снишава силно над село Лилково, откъдето също може да се подходи. Масивът е дом на изключително редки видове и уникални забележителности. Скалните образувания придомяват стада от диви кози целогодишно.

   Село Петвар. Високо в планината и кацнало на стръмния склон, то е обезлюдено и заличено от картите. Тесният асфалтов път върти километър след километър и свършва в село Осиково. Изходната ми точка за изкачване на Модър и Голица.

   

   Утро над Осиково. Оспивам се. Часът е почти 8, но предния ден правим 300 километра с автомобила в Родопите и изкачваме пешеходно три крепости, за загрявка. А и кафе с подобна гледка не се претупва току-така!



   По цветните родопски пътища и пътеки.


   Панорамата от рида към гористия връх Модър. Без пътека се изкачвам през гъсти гори и джендеми, докато изляза тук. Панорамата от рида на гористия връх Модър. Котата на върха е далеч в гората. Странно, но и нея намирам...

На триангулачната точка на връх Модър.


   Траверс на скалния рид Голица с преминаване по всичките му коти и ръбчета, с придружаващи екстри, като трънинг, глиганинг, рани и синини, прекосяване на силно обрасли и непристъпни участъци.

   Още малко до последната кота с кръста.

   Невероятна родопска панорама и дивотия.

   На връх Голица. В далечината на преден план между Голица и кръста се вижда връх Модър с вековните му гори. В дъното са Персенците...


   На връх Голица. Предстоящото слизане не е за хора със слаби нерви, но съм си забравил хапчетата и трябва да сляза някак до автомобила...

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.


Няма коментари:

Публикуване на коментар