понеделник, 7 януари 2013 г.

Зимна буря в Тъжанското ждрело

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк
    За пета поредна година описвам в този фотоблог случки и събития, покрай невероятната природа на България, което явно не е добра идея за здравето ми и това на останалите, около мен (това в ръба на майтапа) :)! Така започна и новата година - 2013, със зимен преход в Тъжанското ждрело, както още го наричат - третият Джендем на Стара планина.

Ждрелото на река Тъжа.

   Поначало идеята за преход до Петкановите водопади  в Тъжанското ждрело, с ураганните ветрове на зимната планина си е лудост, а и се оказа не особено добра, както в повече от случаите! Въпросното място е силно недостъпно и непристъпно, :) дори през лятото, любопитство се оказа да се озовем там и да го отчетем зимно. Не е добре да се изсилвам, все пак мога да съм почти сигурен, че там не е стъпвал човешки крак през дните на месец януари!


   Изпълзяхме по пресният пухкав сняг на скалите над село Тъжа, над живописното ждрело на реката, образувано от силата на водата и красивите непристъпни скални отвеси.

    Гледките над речния дол бяха зашеметяващи! Природата беше напълно непокътната, в тази част на ждрелото, където обикновено никой не ходи. Движехме се по някакви безпътеки, което май в последно време не е нищо ново в класацията.

   Смразяващи вихри извираха от дълбоката речна фуния и се опитваха да ни засмучат с невиждана мощ.


   От ръбовете на някои скали се случваха интересни сюжети!

   В далечината на североизток се намират красавците голям и малък Кадемлия, гордите двухилядници на масивът Триглав, които в днешния ден пазеха тайните на Балкана.


   Над пропастта, около непристъпните скални отвеси, върлуват ледени вихрушки, навяващи снежни воали над суровите скали. 

   В обратна посока положението далеч не е по-розово! Измамно сините нюанси далеч не докосват топлината. Напротив! Сивите маси над тях са нагнетена смес от сняг, вледеняващ вятър и зимната мощ, пазеща съкровените тайни на обетованата Тъжанска земя. Там отсреща, връхчето в бяло - Бозалъктепе, откъдето замисляхме ненормалният подход в свирепото обятие на Балкана. В ляво на снимката е връх Седлювец, далеч не по-гостоприемен, там трябваше да стигнем. Под него има пастирска колиба, както Пламен я нарече - 'Спа Седлювец'. Има си печка, масичка, сухи дръвца, че какво повече е нужно на човек след часове наред прекарани в недружелюбната планина. 

   Разчистихме една скала в ляво от откритата част, наляхме си по един чай, Пламен извади червено винце и сланинка,......... тези Петканови водопади май ще ги гледаме на снимки, както сме почнали :).

   На връх Седлювец бяхме загряли за порцията, която ни връхлетя.

порция1порция 2 , след което направо се изпокрихме в заслона на завет, а на вън все така си фучеше.

   Не се размина, по залез отново бяхме там, сега обаче времето се раваляше сериозно. Ледените облаци носеха студ и сняг. Преходът беше до тук. Макар и малко, успяхме да извоюваме част от красотата на зимната планина.

   Тук не е подходящо за дънки!!! Така ми казват всички, че съм луд да ходя в януарските студове на зимните планини така. Подробността е, че отдолу съм с термоклин, а в раницата чака поларен панталон с шушлякова промазка :). За горе е излишно да споменавам: два полара, ветровка, пухеното яке и то взе да влиза в употреба напоследък, мериносов шлем, стабилни ръкавици, ски очила, шапки! В зимна планина се ходи със зимна екипировка и добре подготвен маршрут. Чай от термос се влива добре в изтощения организъм, така да се каже лекува начални форми на хипотермия :). А на снимката въпреки ураганният вятър се чувствах добре. Може и да е от виното. Нагласите за зимата ми бяха да ходя в хубаво време на преходи, но както съм я подкарал - все не ми се получава.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
   Още интересни и сходни зимни подходи в Стара планина, може да видите в следните публикации, с линкове към тях в долните редове:

























5 коментара:

  1. Добро начало, страхотни изживявания, Браво! Поздрави от мен, кадрите докосват студеното излъчване на зимната планина.

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно! Като журалист обаче да запитам. Възможно ли е да публикуваш и снимки, които да дават възможност за перспектива и преценка - в смисъл не само пейдажи, но и включващи нещо друго. Например заслона, човешки фигури и прочие :)
    Поздрави за преживяното!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Принципно е възможно, а все наблягаме само на екшъна! Хубаво е да се съчетае и с топлината в негостоприемната планина.

    ОтговорИзтриване
  5. Как не ви е страх бе хора? Тези клипове направо са смразяващи.Снимките също! Много е хубава планината на зима, но и страшна. Поздравявам ви за ентусиазма!

    ОтговорИзтриване