четвъртък, 4 май 2023 г.

Горталово - Каньона на река Чернелка

 Горталово - Каньона на река Чернелка 

   Река Чернелка образува красив и дълбок каньон в землището на селата Горталово и Къртожабене. Река Чернелка се извива завой след завой, а заграждащите я отвсякъде скални масиви, я правят подходяща за приятна разходка и е рай за птиците, същински рай... Близостта до голям областен град, какъвто е Плевен, правят мястото да е желано за отмора и пристигайки в късен следобед, беше пълно с автомобили и хора. В миналото, предвид непристъпността на скалите, са били строени крепости и реката е представлявала естествена преграда. Малкото информация ни поведе към село Горталово, след като преди това се отбихме до Гинината пещера / Гинина дупка (Лампената дупка). Странно пътешествие се получи! Не тръгнахме рано и променихме плана за посещение на Провадийско плато, та така се озовах в северен Джендем в ранно-късния следобед на предния ден, където зяпах като невменяем изливащите се отвсякъде водопади - не особено читаво занимание...
   Пътят ни с автомобила прекоси няколко села с малцинства и не бяхме никак обнадеждени какво предстои по пътя, но се оказа, че село Горталово е китно, подредено, спокойно и вилно ориентирано... Поляните в краят му, ни дадоха добър край на деня за отмора край реката, а по поречието на екопътеката, са построени куп беседки, огнища, мостчета... Направи ни впечатление, че полянките около тях дори се косят! Екопътека Чернелка върви по черен път, който пресича реката по дървени мостчета, а пътят и следва реката в близост до тях, и в миналото е използван често. То е и разбираемо, по средата на трасето между двете села, е построена хижа, която към момента е отбелязана на картите, като "частна".
   Какво ни хареса тук? Отбелязани са някои забележителности в каньона. Едно от тях е скално образувание "Цепен камък", с което започва пътеката. В посока Къртожабене е и "Провъртеника". Той е бил древен кладенец, изсечен в голяма дъбочина, през самата скала и достигащ до реката от ръба над скалния масив, за което качвам и клип, по-долу тук... А най-интересно и атрактивно за мен беше влизането в скалата Момина дупка, до която трудно се ориентирах, но се получи все пак с повечко импровизация...
   В карстовата долина на река Чернелка могат да бъдат наблюдавани черен щъркел, червена чапла, голям воден бик, орел рибар, голям ястреб, малък ястреб, белоопашат мишелов, степен орел, малък креслив орел, кръстат орел, скален орел, орел змияр, сокол орко, малък червенорог водобегач, горски бекас, гълъб хралупар, бухал и други. Истински рай за птиците е тук!
   Момина дупка в следобедните часове и се залавяме с бивака. Получи се качествена почивка...





   Скално образувание "Цепен камък"

   Царева дупка. Още една забивка от главната пътека. Естествена скална ниша, кацнала в непристъпния варовиков масив. Тесен и стръмен кулоар извежда до входа и, но не се получи да вляза без осигуровка и не ми се рискуваше по хлъзгавите скали... Според предположение - Царева дупка е убежище, строено по поръчка на Цар Иван Шишман, който според местната легенда е взел участие в борбата срещу турците за "Кайлъшката крепост". Своебразно убежище и наблюдателница, изработено в самата скала на височина около 10 м. В неголямото помещение над цепнатината има изработени в камъка маса, пейка, зад нея неголям отвор, от който се е наблюдавал каньона.
  

   Провъртеника.













"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - ЛИНК

Няма коментари:

Публикуване на коментар