вторник, 19 януари 2016 г.

Зимен преход до хижа Равнец

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк
   Всичко започна със закачливите, заядливи и мисля не на място подхвърляния от местните в град Карлово, докато се придвижвахме по още сънените улици към подножието на планината. Щели сме да бедстваме, че няма начин да стигнем до хижа Равнец или до връх Кочмар и дали знаем, че в планината има много сняг и е опасно, дори долових - "къде сте тръгнали, вие сте луди". Студ, вятър, снегът сипе на дебели парцали. Двамата с Катя напредвахме бавно по заличените улици, кабели са нападали, вековни дървета дори. Всичкото хубаво настроение, с което тръгнахме взе да се скапва, но скоро нямаше да е така, когато поехме по пътеката. След общо осем мъчителни часа в биене на пъртина, планината ни се отплати с девствени гледки, боб с манатарки на хижа Равнец, а излизайки от пътеката по следите на животните, се натъкнах и на волните, издържливи Старопланински коне.

   Местност Бежбунар и мъгливите скални ридове отзад са ждрелото на резерват Стара река.

   Преходът наистина беше труден, въпреки малката, едва 800м. възходяща денивелация до хижа Равнец. Пробивахме бавно, с много усилия, стотици дървета бяха приведени и се налагаше да махаме сняг с щеките от тях, за да успеем да минем изобщо под тях. Ето, в това се бяхме забъркали. Нали ни казаха долу местните да не тръгваме, ама сме и ние едни! :) Всъщност, още вечерта стана ясно, че жълто-оранжевите прогнозирани кодове, ще ни изведат навън, да подишаме чист въздух и погазим в дълбокия сняг. Красиво е, чисто е, само дърветата скърцат и придават онзи плашещ вид от белота в старата гора.

   Всички борови гиганти са приведени под тежестта на зимата, красиво е... Още валеше сняг, по-късно, на връщане той щеше да спре и вятърът, който излезе да създаде усещане за буря, защото всичко от дърветата се изсипваше върху нас, както се носи буря по открито планинско било. Следите напълно заличени и ние отново да прокарваме пъртината... :)


   По пътеката.

   Скоро излязох на разклонението. В дясно пътеката отива за хижа Равнец, в ляво обаче личаха пресни следи на табун Старопланински коне. Естествено не се замислих и поех към тях и скоро, както очаквах, се натъкнах на тези Старопланински коне. Винаги съм казвал, че те са волни и изключително издръжливи. Могат да не се хранят със седмици и ледените висулки, с които са покрити не им пречат особено.

   Не съжалих, че тръгнах с малкия фотоапарат, всичкият този сняг влизаше във фото чантата и падаше от дърветата по техниката през цялото време. И не след дълго, с директно катерене по снежния склон стигнах до хижата, а Катя дойде след почти час. :) Хапнахме боб с манатарки, пихме червено вино и по обратния път надолу към града. Чакаха ме тонове сняг за да стигна до колата и обичайните градски неща. :)

   Междувременно, вятърът раздуха мъглата и в гората се заформи същинско бедствие от снежни вихрушки, които като пудра се изсипваха в мъгла от студ върху нас... :)

   Въпреки голямото количество вода от стопения сняг върху техниката, попаднах на поредния табун, върху който се изсипваше снежна пудра. Животните се борят по склона в търсене на храна и вода, и съжителстват някак със суровото излъчване на Балкана, а той както знаем приема негостоприемно в дните на зимата, но дарява с много положителни емоции всеки дръзнал да се докосне до него!
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

   Още интересни и сходни зимни подходи в Стара планина, може да видите в следните публикации, с линкове към тях в долните редове:

До скоро! :)

3 коментара:

 1. Тази събота и неделя туристите от гр. Сопот плануваме двудневен поход до хижа "Равнец".Надявам се на по-добри условия от Вашите.

  ОтговорИзтриване
 2. Не дават нови валежи тази седмица, така че ще са добри условията! :)

  ОтговорИзтриване
 3. Разкошни са снимките на кончетата.
  А и най- вкусният боб е този след един сериозен преход.

  ОтговорИзтриване