сряда, 4 ноември 2015 г.

Козница - водопадите на река малък Въртоп

   В местността Козница, близо под билото на връх Вежен, се провират множество труднопроходими дерета, които се изливат в долината през интересни водопади. В отминала есен посетихме каньона на Въртопа, (големия Въртоп) за него съм описал тук. Сега, източно от него, стартирахме в ранното есенно утро от моста на пътя, за да се "изгубим" сред труднодостъпния терен, а в последствие и във вековните букови гори с цветовете на есента. Ноември е, температурата гони 20 градуса и разходката е обещаваща. Яркото слънце попречи на кадрите и не снимахме почти нищо, а определено вировете се провираха през атрактивни теснини, въртяха есенните листа като с магична пръчка и слизаха устремени в долината, където да продължат бавно своя път. На места подходът през скалите изглеждаше невъзможен и тъй като стръмните склонове завършваха с отвесни прагове, рискът да цопнем в някой вир не беше малък. Ей това и е интересното на Стара планина. Контрастът между просторните била, по който човек може да пробяга десетки километри за броени часове и труднопроходимите дерета, в които за часове разбира, че не му е мястото там. Във Въртопа западно от тук преминаването през самия скален каньон е невъзможно без алпийска екипировка и неопрен. Тук, в малкия Въртоп е "по-благоустроено". Приликата, която направихме между двата Въртопа, е че в горната им част реките се разливат през вековни букови гори и теренът изведнъж става почти равен. И ако се спазва правилото за слизане аварийно на юг покрай река и ако човек няма ориентация, ще се натъкне на приятния терен в гората, а после... мани мани! :)

Ето и няколко снимки за онагледяване. В началото на подхода срещу течението на река малък Въртоп:

Водопадите са няколко, снимах само този, тъй като само тук слънцето не беше се изляло контрастно върху скалите и що-годе ставаше за кадри. Оттук-оттам се качвахме през скалите. Навсякъде се изливат подобни води в улеите на Въртопа. На места листата се въртяха като в центрофуга.

И тъй като скалите бяха като препечени филии, заложих на няколко цветни абстракции с останалите и неокапали есенни листа.


Над малък Въртоп реката изглежда видимо и коварно спокойна, за да се шмугне с пълни сили в  каньона.

След което импровизирайки по склоновете западно от дерето, захапахме ридът, по който се озовахме бързо в изходна позиция при колата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар