неделя, 25 октомври 2015 г.

Черното пръскало и Карловско пръскало през есента

   За поредна година заделям поне ден през есента за разходка в резерват Стара река. В пик, човек там попада във вълшебната прегръдка на природата по благодатната пътека. Всеки завой представя изненада след изненада, а водопадите - Черното пръскало и Карловско пръскало, са перлите в есенната корона на резервата. В отминалите 2010, 2012, 2013, 2014, както и сега през 2015-а, за пета поредна година знаех, че все ще откриваме по нещо ново. А резерват Стара река наистина предлага по много за всички в кратките дни на есента. Такa с Катя и нашия приятел фотограф Пенчо Чуков захапахме пътеката още по тъмно. И както предположих, зад всеки завой бяха налягали в готовност хора със заредена техника по триножниците. :)

Разходката протече под наслов - "ходенето ще е повече от снимането"! Пътеката минава покрай уютните Старопланински хижи Хубавец, Балкански рози и В. Левски, последната не от най-уютните! :) За ден е напълно възможно да се изкачи човек и слезе в Карлово, но преходът не щади особено, навърта се солиден километраж. А по-амбициозните могат да поемат към хижа Рай или билото на Стара планина и връх Ботев. Ние нямахме толкова време и трябваше да действаме по-експедитивно. Все пак не забравяхме за какво сме дошли, а дъждовете от предните дни гарантираха някой потенциален кадър:


Скоро стигнахме притока на Черното пръскало, а като видях каква вода слиза от планината, направо онемях и след болезнено газене в ледените и бързи води, бяхме точно в подножието на водопада. Крещящите цветове и силният дебит покриха почти всички очаквания. Ако имаше и малко мъгла....... :)


Водопад Черното пръскало:

Тук движението е трудно и човек се задоволява с малко, въпреки че за горния кадър се простих със сухите си крака! :) Вгледайте се добре, вдясно от водопада има човек. Водопадът Черно пръскало ни очарова с есенната си премяна! :)

Скоро поседнахме на хижа Балкански рози да си починем. Пенчо извади някакъв суджук, който привлече местните "бандити" - котараците. Подсилени енергийно захапахме и отсечката до хижа Левски. Водопад Карловско пръскало също течеше повече от доволно, а аз изпълних нещо, което замислях от години - изкачване по скалите над него. Пълна дивотия, а и вероятно нагоре по реката още водопади, които си заслужават в някой слънчев ден да бъдат проучени. Отгоре нямаше мегдан за снимки, най-безопасното място беше на метър от пропастта, но имаше разни елхи и счупени клони, щеше да се получи без тях... Виждаше се цялото Старопланинско било с Купените, Кръстците, Костенурката в окраска във високите части от октомврийски сняг.

Водопад Карловско пръскало:

След което знаехме, че монотонното слизане ни чака в засада. Отсечката ни се увидя, когато човек е изморен и е преизпълнил плана... Получи се добър фото-трекинг, след няколко почивки и последна захранка със суджук, на челници бяхме в града. Денят за размисъл преди изборите се отчете така. С водопади, цвят и хумор по пътеката на резерват Стара река. От цял ден ходене-снимане-слизане по вирове-катерене извадих само тези кадри. Есента в резерватите винаги предлага, да видим какво още ще изцедим от бързо отминаващите цветни дни! :)
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар