сряда, 18 март 2015 г.

До водопадите на Айдар дере (село Иганово)

   Пролетта напира, но не точно. В ниското, животът се опитва да пробие изпод тежкото було на зимата, а по високите части, планината е лавиноопасна и снежна. Докато на билото се вихрят зимни страхотии, в ниските части, цветове започват да красят дръвчета и храсти.

   Има толкова много неизвестни и почти непосещаеми дерета, каквото е Айдар дере над село Иганово, че не се наемам дори да им спомена приблизителната бройка, вероятно в цяла България са и над хиляда. Еднодневно решихме да спретнем един пробив там, в Айдар дере над село Иганово и да разгледаме водопадите, които знаехме, че се спотайват там! :)

   Речено-сторено. Слънчев ден се очертаваше. За разлика от молитвите и пиперлиите, които сипех за гледка през изминалите два дни над Челопеч, сега се очерта обратната картина. Облеченото в Слънце дере и снимки, е комбинация = жена облечена с пеньоар и кожено палто! :). Идеята далеч не бе да снимаме, само искахме да го проучим, дали ще даде повече за в бъдеще, ако изобщо тази година се добера до огледално рефлексен фотоапарат...

   След лек офроуд по пътищата извеждащи в подножието на планината, захапахме без пътека по стръмните и нестабилни скали. Първи вир по "пътеката" примамващ ни да се пребием. На места все още беше задържал лед и сняг и как слизахме до тези скрити красоти, мани...

   Природата се събужда. Тези интересни гъби, са оцелели по южните склонове на зимна Стара планина.

   Водопадите по дерето са два. Този е пръв. Светлината беше станала ужасна и нито филтри, нито нищо не спасяваше ситуацията, отново се успокоихме, че само проучваме, а не сме тук за снимки, но на следващия момент отново подсмърчахме! :)

   Втория водопад, от който даже и не си помислям да прилагам кадър в цял размер. Осветените от вече заплашващото да ни изпържи слънце скали, прегаряха при всякакви отрицателни експонации и филтри. Водопадът е малко над 15 метра и с това паднало дърво е фотогеничен.

   Кроп на непрегорелите все още скали и водната къдрица с падналото дърво.

   Бързо излязохме на Татарската поляна от Айдар дере, малко под заслон Гердектепе на пътеката с.Иганово-х.Дерменкая, където се подсилихме кой с каквото извади от раниците. И забравихме за неприятните светлинни условия. Излезе студен вятър, тия от сайтовете взеха все по често и по-точно да познават прогнозата за времето.

   Снимки от панорамните места по пътеката на връщане. Военните стрелбища в съседство извършваха поредното учение и се съсипаха да обстрелват поляните до планината.

   Гледка към Веженското било и връх Юмрука, идваше ми да си цапна главата с фотоапарата, като знам какво изпуснахме в отминалия уикенд... :)

   Скоро слезли през сенчестите гори, слънцето ни подхвана на нов глас. Очертаваше се топъл пролетен ден, а снеговете по била и планински склонове тепърва ще се топят и захранват богато реки и водопади...
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар