понеделник, 23 март 2015 г.

Съсънка (Котенце)

Параклис св. Иван Рилски - пенсионерски бивак "Тора Бора" - рид Сакарица

   Еднодневната разходка по рид Сакарица ни изпрати по стръмната слънчево-пролетна пътека, в търсене на рядкото и вписано в червената книга цвете - Съсънка (Котенце). 

   Рид Сакарица набира рязко височина и извежда в подножието на върховете Сакарица, Ирелтия и Залъмца. Някъде там, по просторните поляни на разлатите ръбове, расте срамежливото и красиво, защитено в червената книга цвете - Съсънка, известно и с името си Котенце.

   Интересния параклис св. Иван Рилски над град Карлово е фото находка, със запалените свещи и влизащите през шарените прозорци слънчеви лъчи. :)
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
   Пътеката криволичи стръмно по каменните пирамидки, стига до водната кула и продължава следвайки острия ръб. Стигаме до следващата находка - пенсионерски бивак Тора Бора! :)

   Има и такива места, а пенсионерът в кадър, се вписа идеално в идиличната картина представена от заглавието. Пенсионерски бивак Тора Бора! :)

   Абстрактни форми по пътеката, непрекъснато примамваха да спираме и вадим фотоапаратите. Пролетта в ниското е факт.

   Излезли на погледно място, се откри гледка към масива Равнец и източния склон на ждрелото на Стара река. Денят бе приказен. Безветрен, с преминаващи пухкави облаци и уханни пролетни цветя. 

   Отделихме се от рид Сакарица без пътека в търсене на рядкото и красиво цвете. И не след дълго бяхме възнаградени за нечовешкото драпане през шипки по заснежените и свличащи ни в нищото стръмни склонове...

   Полутахме се сериозно по обширните подбилни поляни. Популацията на цветето Съсънка, е разположена на малка поляна, скрита прилежно от шипкови храсти.

   Съсънка (Котенце).

   Много красота и нежност струи от облеченото с мъх цветче. Жълтите цветя ухаеха невероятно.   Рид Сакарица на преден план и масивното заснежено било в далечината с Булката и връх Кочмара. Ясно личи стръмния и обрасъл с иглолистни гори източен склон на Стара река. Дотук бяхме направили 800м. възходяща денивелация. Достатъчно натоварване, за да опустошим каквото носихме в раниците! :)

   По този съседен на Сакарица рид, след дълга почивка слязохме бързо в града. А красивото цвете ни изпрати по уханните склонове на пролетната планина. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар