неделя, 12 октомври 2014 г.

Девинска екопътека Струилица - водопад Самодивско пръскало - Дяволският мост - крепост Моняк


    Със сигурност целият свят се извървя по тези приказни родопски пътеки, а мога да се закълна че от горепосочените в заглавието на публикацията места съм срещал десетки хиляди снимки! Време беше да се запишем и ние по тези красиви кътчета и да отчетем загубата, че не сме го направили по-рано, а настъпването на есента се яви и обещаващ повод за това! :) Какво да каже човек, има мистика в тази планина, трябва да се изпита и нито една снимка не може да докосне сетивата по този начин, както реалната среща и до'сега с най-старата планина в България - Родопите! През пътища виещи се стотици и хиляди километри, пътечки и безкрайните завои на пълноводни реки до ждрела, римски мостове и запустели, забравени от бога махалички накацали по непристъпните планински склонове.

   В ранното утро, недоспали започнахме с наскоро появилата се на бял свят отсечка по Девинската екопътека "извеждаща" до подножието на водопад Самодивско пръскало - 50м. "Облагородяването" е осакатило всичко наоколо! От боклуци и огнища, до бетон и осезаемо изорани "пътеки" наблъскани с дъски и пирони! Богатството се крие в това някои места тихо и кротко да си останат извън маркировките, уви регламента не важи където играят и се усвояват милионите пари...

   Сезонен водопад по Девинската екопътека Струилица над град Девин, Родопи. Природата е като попивателна гъба, всичко наоколо е гравирано със свежест и цветове. Есента напира с неудържими сили! :)

   Водопад Самодивско пръскало - 50м. водопад според статистиката. Най-високият в Родопите, начело с водопад Сливодолско падало!

   С фигура за мащаб по склона вляво от водопада. Провървя ни! Да видим този водопад с вода освен през пролетта си е мисия.   Следват интересните мостчета по екопътека Струилица (Девинската екопътека). Мостчетата повеждат по килим от нападали листа в тайнственото ждрело. :)   Девинска река и отразяващата се палитра от цветовете на есента.


   Дяволският мост Шейтан кюприя край град Ардино.

   Сред безброй завои, скрит и тайнствен е Дяволският мост край град Ардино, Родопи. С мека светлина в часът на залеза преливат цветове и отражения.

   С последни лъчи слънцето гали моста и реката, и залязвайки зад планинският хребет покрива с тайнственост планината.

   Дяволски бърза, стремглава и дълбока е река Арда.


   С дяволско отражение и премяна изпраща слънцето моста, свързващ двата бряга на непокорната река във вековете. Фотографи и рибари са неотлъчна част от природната картина тук.


   Крепост Моняк.

   Студеното октомврийско утро разкрива приказна картина за ранобудните! Градчета, селца, махалички - всички спят под пухкавите отражения на язовири и меандри. В студената нощ светлините озаряват като в космически пейзаж.

   Безброй ръкави, завои и мъгли обгръщащи като одеало пейзажа в студената нощ.

   Огледало е язовира над град Кърджали. Всяко едно усилие се реваншира и излива в студена палитра от цветове!

   Безвремие, стари мостове свързващи островите тънат в ранните утрини мъгли. И поредната украса в брояча на сезоните - дърво крепящо се по непристъпните скали!

   Извоювани секунди красота и отдалечаване от осакатеното ежедневие.   Крепост Моняк посреща утрото. Мястото предлага добър потенциал. Крепостта, урвите под нея, далечните острови будещи се и осветени от настъпващият ден! Сенките на зъбери и скали контрастират над пухкавото одеало.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

2 коментара:

  1. Великолепно!Бележиш голямо развитие във фотографията :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! :)
    Да ти кажа хванахме хубава светлина по изгрев и залез, а и цветове! Обектите са фотогенични... Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване