четвъртък, 31 януари 2013 г.

Зима в резерват Стара река

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк
    Добър завършек на първият месец от силовото начало на новата година и кратък очерк на това какво се случи в резерват Стара река. Имах конкретна идея, да снимам  зимно Черното пръскало и да отметна и последния сезон. Така да се каже, запълних колекцията оставайки доволен. Няколко кадъра на водопад Черното пръскало, през различните сезони - пролет, лято, есен и зима.


Водопад Черното Пръскало


   Между другото зяпах висулките по реката, пързалях се по заледенета пътека, пих чай, кеф :)!


   Реката беше доста буйна, като за месец Януари.

   Почти целият преход мина под мократа форма на вятър примесен със снежна виелица, това доста ме поизмори, а за пълните до горе с вода обувки не ми се говори..... В резервата върлува някакво междусезоние - нито е зима, нито пролет.


   Самото Черно пръскало се представи доволно, почти на ръба да не успея да го снимам, предвид това къде се намира, както казах реката беше доста пълноводна, едвам я пресякох, за да хвана по притока му. Пак имаше изненади, добре че всичко мина благополучно.

   Интересна аналогия е това - аптечка на дървото и гроба на Баба Меца, която почива тук :)!

   Едва успявах да си харесам нещо по реката, аха да остана без почти никакви кадри. Януарските жеги бързо разтапят ледените абстрактни форми.
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организиране и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
   Още интересни и сходни зимни подходи в Стара планина, може да видите в следните публикации, с линкове към тях в долните редове:

3 коментара:

  1. Не спирам да се удивлявам на местата, които посещаваш! Страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, а ти гледам си изпълнила донякъде януарският отчет! Красиви дестинации, Браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Вировете... много хубаво са се замазали. Красива е зимата през твоят обектив!

    ОтговорИзтриване