понеделник, 3 октомври 2011 г.

Видове Гърмящи змии

ЧАСТ 4

   Разхождайки се около терариумите, станах наблюдател и на четири вида гърмящи змии, обитаващи различните райони на Америка, Мексико, Колумбия. Наричат тези змии “гърмящи” поради това, че издaват характерни звуци, които някои оприличават на слабо гърмене, други на трясък или бръмчене.
Когато змията е упашена или раздразнена се навива на кълбо и издига края на опашката си нагоре, който започва да трепти. Тогава се получават тези характерни звуци, които при едрите змии се чуват на разстояние 30м. Предполага се, че макар и глухи, те инстинктивно ги използват като средство, което плаши и пропъжда. 

Започвам с Тексаската.

-Тексаска гърмяща змия - Western Diamond Rattle Snake 

Тази като, че ли ми се превърна във фаворит спрямо другите, въпреки това, че всички изглеждаха еднакво грозни и смразяващи. Среща се в Югозападната част на Америка и северно Мексико. Отровата и е с ниска токсичност, но при ухапване я отделя в огромно количество. Тази змия е отговорна за основната част от смъртните случаи в Сащ. Не хапе освен ако не бъде провокирана.

Оттам минаваме към следващия модел :) - Тропическата.

- Тропическа гърмяща змия - Tropical Rattle Snake (Cascabela)
Или казано на руски - Тропический гремучник :). Среща се в Южна и Централна Америка. Това е най-опасната гърмяща змия. По токсичност отделената отрова превъзхожда отровата на всички останали гърмящи змии. Обикновено не е нападателна, но има силно развити сетива, включително и терморецептори, с които усеща топлината на тялото, при топлокръвните животни.

- Уракоанска гърмяща змия - Uracoan Rattle Snake

Не знам на какво се дължи ленивоста им, но и трите гремучника бяха свити на кълбо, нулева активност, явно децата им влияеха зле, с почукването по стъклата на терариумите.

Последната от серията се оказа най-активна. Обяда я раздвижи и ободри подобаващо.

- Ивичеста гърмяща змия - Banded Rattle Snake

Както беше свита и така изведнъж подскочи, при вида на подхвърленото мишле в клетката и. Интересно е човек да стане свидетел на подобно нещо, а оттам се насочих да разгледам и другите гости в залата.

Щеше ми се следващата публикация да е със семейство Мамби, но тях ще оставя за на края.

СЛЕДВА ЧАСТ 5

2 коментара:

  1. mpetrov ti ne si li tozi deto razbiva parolite na wirelessite i po zmii li hodish :) qko e ima poveche informaciq ot bylgarskata wikipedia

    ОтговорИзтриване
  2. Ми бъркаш ме, не съм някой си с паролите, иначе относно инфото намират се някои неща свързани с природата :)

    ОтговорИзтриване