понеделник, 8 януари 2024 г.

Скално-култов комплекс Дъждовница

 Скално-култов комплекс Дъждовница

   Скално-култов комплекс Дъждовница или т.нар. скален свят край село Дъждовница в Родопите, представлява скалния масив над Шабан дере, между селата Дъждовница и Костино. Комплексът се простира на огромна територия на скалния масив Кемикдаа, като върхът Кемик даа е най-висока част от рида/масива. Предполага се, че към комплекса принадлежат и Голямата пещера разположена над Коджа дере и Рудникът – скали маркирани с трапецовидни ниши, зад които се намира праисторическа рудна разработка. Централната част на комплекса е видима от асфалтовото шосе на около 500 m след село Дъждовница в посока село Ненково. Изветрянето на скалите е нарисувало интересните форми, запазени и до наши дни... Сред изсечените върху открояващите се монолитни скали трапецовидни ниши се наблюдават зооморфни, антропоморфни и орнитоморфни фигури и силуети, които според геолозите са оригинални форми на изветряне, наподобяващи исполински фигури. Впечатляващ е броят на изсечените ниши по недостъпни места в скалите, където са направени. Допуска се, че са с култово предназначение. Поради недостъпността и огромните размери на комплекса проучването му е в началната си фаза... Всъщност, при разходки в района, може да се подхожда от и до различни места, до които човек успее да стигне със или без алпийска екипировка. Скалите предлагат много и може да видите Скалния прозорец, Скалната стая, Момата, пещерите, скални гъби и много изсечени трапецовидни ниши, и разбира се - да включите въобръжението си... :)










   Скалната стая, дупката през която се влиза в т.нар. стая.

   Вътре в скалната стая. Панорама, която за съжаление обхваща малка част от хоризонта, но не и сводът над нея. Сводът се вижда на снимката по-долу...



   Скалния прозорец, до който сме подхождали при други разходки в района.

Скален прозорец, Дъждовница








   Прогнозираните дъждове ни изстрелват по чудесните кътчета в Родопите край беседките им. Захващаме се с бивака, прогнозите са за силни ветрове и цветни кодове за дъждове. Нареждаме до огънчето шарени мезета, червено винце и строим на сушина палатката, очаква ни интересна и водна нощ край бивака, но преди това я посрещаме със звезди и интересни истории край огъня... :)


"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк

Няма коментари:

Публикуване на коментар