петък, 16 април 2021 г.

Водопад Дяволската Черква

   Екстремен полуден, в който за малко под 6 часа общо, успях да проникна отново в това дяволско дере, за трети път през последните 365 дни... Водосливът малко по-надолу ми подсказва да не мисля за оставащите часове от що-годе дългия ден, а плановете да прибера за друг път. Водите са ледени и лесно се изпада в хипотермия... Много вода, близко до хипотермия състояние и много бързи, но качествени и количествени емоции в тези минути, в които на места на бегом, на други отсечки на бегом на четири крака, пропълзявах и го видях в пълната му стихия... В подножието на водопада се завихрят дълбоки, бързи и хлъзгави вирове и е добре да се внимава. Това са миговете, в които наистина сме живи и нищо друго не е важно... Коляното, което ударих лошо едва преди 3-4 дни, сякаш не усещаше натоварването и по живо по здраво бързо се прибрах, за да си върша работата!
   Цвят нямаше, още е рано, нужни са около десетина дни и всичко наоколо ще се раззелени. Липсата му обаче дава по-добър и детайлен поглед какво може да се види по-нагоре или по-надолу по труднодостъпните реки...

   Един кадър от миналата пролет, когато не знаех какво да очаквам и тръгнах в ранния следобяд на предния ден с тежък багаж, фототехника и велосипеда... Линк към тогавашното приключение - ТУК.


   И малко снимки със смартфона...


   Тъжанското ждрело...


   Тъжанското ждрело, Иванчов камък вдясно и връх малка Козя стена в дъното...

   Уникална хипервентилация и брутални удари в гръб от милиарди капки, които са като нагнетена стена, която излива литри върху "непромокаемите дрехи" от близо 40 метра височина, опитвайки се да ме събори напред... Злокобна, оглушителна мощ... В самия водопад!


   Едно видео, което прекрасно онагледява случващото се наоколо... 


Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организиране и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Цена: 45 лв. (Е-вариант: 15 лв.)
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар