неделя, 16 октомври 2016 г.

Ждрелото на река Енина, Енинска ферата, Мусинска пещера

   Реката над село Енина (Стара планина) е прокопала величествен каньон, който страховито извисява зъбери, скални кули, отвесни стени и заплашителните им сенки като стражи потъват дълбоко в тъмнината. В самото ждрело са прокарани няколко алпийски тура и Виа ферата (път на железата).

   Отдавна ми се въртеше в главата да проиграя Енинската ферата и да погазя в студените води на каньона на река Енина. Ранното септемврийско утро щипеше и не ми се излизаше от затоплената кола, но се разделих с уюта и поех към ВЕЦ Енина по пътеката след пътя в края на селото.

   Покрай този хаос от камъни и дървета, тук-там се провират пътеки към скалните масиви.

  Ждрелото на река Енина наистина е впечатляващо.
    Съвсем скоро пътеката изчезва и стените на каньона се изправят над реката.   Началото на фератата. Преодоляват се няколко вира и стръмен склон до подхода. Фератата не е трудна и излиза на скален ръб, който човек може да провърви до сливане в горски масив с излизане на пътеката Енина-Катуните. В противен случай е добре да има въже за рапел. Аз си носих цели 80 м., но не ми се мокреше повече и затворих маршрута кръгово.

    Реката продължава нагоре и е интересно да се проиграе в по-интересни условия (пролет,есен).
  
   Бая се припотих, за да извадя от раницата тежкия фотоапарат, но гледките си заслужаваха.


   Ждрелото.

   Последният участък на Енинската ферата е най-лесен.

   Продължението на ждрелото предлага красиви водопади...

   След посещение на каньон, е добре човек да релаксира с пещера, затова се отбих и до Мусинската пещера в северна България, която в предно посещение убягна. :)

   Колонии от прилепи живее там.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

До скоро! :)

2 коментара:

  1. Разгледал си само 1/3 от красотата на Енинското ждрело.И в най-неподходящия момент без вода.Така е като не се обади :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. :) Целта ми беше Енинската ферата. Относно ждрелото, проходил съм го цялото. :) Най-подходящо време би било сега, когато цветовете са в пик и е най-красиво.

      Изтриване