понеделник, 24 октомври 2016 г.

Самодивското пръскало, Мечешкия водопад, водопад Буков дол


   Девинската екопътека и водопад Самодивско пръскало, са рай за сетивата в пик на есенните дни. По екопътеката над град Девин природата предлага водопади в няколко дерета и атрактивни мостчета, пресичащи успоредно каньона на Девинска река, а в компанията на приятни смесени гори разходката протича неусетно.

   След здравото засушаване тази година, Самодивското пръскало се представи доста срамежливо.

   Екопътеката, също. От стотиците листа плъзгащи се по водите на дълбоката река в отминали години, през цветни феерии по мостчетата, сега само едно дърво ми привлече вниманието.

   В местност Лъката необезпокоявани коне пасат на воля, денят се пробужда.

   Ако сте решили да посетите град Девин и да проиграете тази екопътека, отбийте се до Калето, или до Мечешкия водопад. Следващите два водопада в тази публикация бяха повод да се разходим отново в този район на Родопите, за да ги открием и снимаме. Още интересни есенни кадри може да видите ТуК и ТуК. :)

   Мечешкия водопад.

 
   Появи се и горската фея.

   Еднодневната разходка в есенните Родопи протече динамично, с хиляди завои до Девин, Доспат, Ковачевица и покрай язовирите Беглик, Широка поляна, Батак на връщане и не препоръчвам! :)

   Заехме се с новооткрития за нас водопад Буков дол, който въпреки не многото вода, се разливаше изключително ефимерно. Къдриците му галеха интересния релеф на 40 метровата скала. Местността е на 300 м от живописния път над река Канина, но мястото - изключително диво. Пътеката тръгва от малка беседка до пътя и се губи по склоновете на дерето в мокри камъни и туфи здравец. По нея оставените следи от счупени пейки догатват за близкото минало, когато тук е имало посетители.

   Водопад Буков дол и късче златна есен.


Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар