понеделник, 9 май 2016 г.

Манастирите в Чепън планина. Последно отворени врати...

     Дивата гранична Чепън е осеана със стари манастири, разруха и отминали, изпълнени с вяра времена. Хората са носили камъните по едва личащи пътеки и са изградили всичко с пот и кръв в трудните времена на миналото, каквито са и днешните. Сега там няма интерес и пари - "туризъм", а пътищата са като на луната. До малко манастири има табели. Това сякаш не са наши, а ничии земи. Пътеки има, но са неясни, без обозначение към манастирите, които са в дълбоката сянка на мащехата България и "стопанисващите ги".  Вратите на тези манастири се отварят все по-рядко в последните дни на тези святи места. В едно от посещенията си в района, посетих и разгледах останалите няколко манастира там, които са около 10 на брой. Дори най-високата точка в тази планина се нарича връх Петровски кръст. В южното подножие на планината Чепън са разположени град Драгоман и селата Василовци, Големо Малово, Мало Малово, Раяновци и Цръклевци, а по северното Букоровци, Бучин проход, Върбница, Каленовци, Летница, Лопушня, Мургаш и Прекръсте. По черни пътища, през гори и дъбрави се стига до манастирите. Тук са построени някои от манастирите. Малко по на север са разположени и останалите. Те са в близост до границата със Сърбия, селата са почти обезлюдени и всичко тъне в разруха.
Позволявам си да отворя малка скоба, тъй като голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127. Повечето от обектите в тази публикация, също са включени в изданието.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

-Маломаловски манастир Св. Николай Чудотворец" в Маломаловска планина. За него съм споменал в тази публикация. Той е разрушен и никой не го стопанисва... Останала е църквата, която е отворена и е в приют на произвола на съдбата...

-Годечки манастир "Св. Дух".

-Годечки манастир "Св. Николай Летний". Намира се в град Годеч. Не съм го посещавал.

-Букоровски манастир "Св. Георги Победоносец". Манастирът с петте църкви. Има още един такъв в Европа.

-Чепърлински манастир "Св. Петка".

-Разбоишки скален манастир "Въведение Богородично".

Сега, след дълго планиране, което е поради липса на средства, време или други перипетии, посетих останалите:

-Шумски (Лопушненски) манастир "Св. Архангел Михаил". Намира се само на 40 км. от столицата. Стопанисва го възрастен човек, който живее в каравана до манастира, тъй като сградата е опасна за пребиваване и се препитава с каквото си отгледа. Получава 300лв. заплата. До манастира се стига по черен път и остава далеч от погледите на хората. Църквата е изографисана с уникални, примитивни стенописи. Те са оцелели близо 200 години. Пари естествено няма - синодът няма интерес да налива в затънтения чепънски край.

Старецът ни разказа история за селският бей, който построил манастира, след като изгубил облог с местно момче, на което се присънило, че тук има останки от манастир. Затова на фасадата на църквата има полумесец и кръст. Човекът ни посрещна много люто, но виждайки че идваме с добро, смекчи тона и каза, че най го притесняват лошите хора и ако ще пишем в интернет за него, да кажем само лоши неща. Аз видях лошо в липсата на средства и в немотията, в която живеят хора, които стопанисват тези свети места и тук, в Чепън планина.
-Голешки манастир "Св. Николай Летни".
-Връдловки манастир "Свети Илия". Старата врата изскърца силно. Тя бива отваряна все по-рядко. Манастирът е трудно откриваем, ако нямате точните му координати.


Манастирската постройка към църквата.

-Станянски манастир (параклис), който е превърнат в бунище. За него получих информация, че не е манастир, но решихме да го разгледаме. Намира се в гробището на село Станинци. Вратата е заключена, а веригата и двата катинара са силно ръждясали и покрити с паяжини, което свидетелства, че тук никой не идва. През прозорците видяхме, че всичко е махнато и постройката пустее... Границата със Сърбия се намира на 300 метра от църквата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар