събота, 21 февруари 2015 г.

Кукери - Карлово 2015.

   Да изгоним злото. 

    Не бях присъствал скоро на Кукерски събор и часовете отлетяха неусетно, в почивния ден. Макар, че февруари показа контраст, с редуване на хубаво и лошо време, съботата се очерта топла и прекрасна, за разходка и престой навън. Витае енергия в танците на кукерите. Те са предрешени като зверове, или като типични персонажи - баба, дядо, царят, бирникът... По Сирни Заговезни, (Сирница) кукерите танцуват по улиците, за да изплашат и прогонят лошите сили и да пропъдят студа, а в днешния ден, студът се бе изплашил и температурите бяха извадили стотици хора по улиците в град Карлово.

   Успях в суматохата да направя няколко видео клипа - клип 1, клип 2, клип 3, с пресъздаване на атмосферата наоколо, както и да поснимам, макар и трудно, с вписващите се в кадър фотографи и хора. :)

   Площадът подскачаше, озвучен мощно от силните звънци, музика и цървулите на приказните герои.


   Децата се вписваха и стараеха най-добре, сред възрастните гиганти наоколо...

   Обичаят е разпространен в Южна и Централна Европа - и в Румъния, Молдова, Сърбия, Гърция, Македония, Словения, Хърватия... Италианските кукери мамутонес (mamutones) носят черни маски от дърво, чанове на пояса и кожуси. Много близък ритуал се празнува и в Испания. Наречен е Винахера. Испанските кукери се казват зарамакос. Кукери има и в Полша, Унгария, Хърватия и Словакия. Обичаят по нашите земи води началото си от траките, където се празнувал по време на дните на тракийския бог на веселието Дионисий и посрещането на земеделската нова година, свързана със заораването на нивите. 

   Кукерството празнува отминаването на зимата и настъпването на лятното плодородие.

   Участваха много състави от околните градчета и селца. 

   Повечето от маските по традиция са с дървена конструкция. Върху нея се налепят пъстроцветни конци, стъкълца, огледала и други елементи. Цели се маските да са колкото се може по-грозни и по-страшни, за да се изплаши и изгони злото! :) С медни и тучени звънци се засилва още повече влиянието на кукерите. Някои маски имат две лица. Тези маски са символ на добро и зло, които съществуват неразделно във фолклора. Голямо значение на символиката оказват цветовете на украсата. 


   Кукеруването е и част от игровия кръг в подготовката за семеен живот на младежа. Традицията повелява, че младеж, който не е кокерувал, коледувал и сурвакарствал не е можел да се ожени и е ставал втора ръка избор за жених.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар