понеделник, 14 април 2014 г.

Цветница - седмица на манастирите


   Афинитетът, който изпитвам на тема манастири и крепости не се разкрива с нищо, тъй като голяма част от свободното време прекарвам по планини и преходи в България. Това обаче е факт и именно красивите празници преди Великден нашепнаха за запълване на определени липси в земите на Предбалкана с посещение на манастирите там...

   И поехме по лъкатушещите пътчета, с приказна зеленина и свежестта на пролетните дъждове. :)

   Забраната на входа при манастира е ясна и точна, тъй като в близост до него тече река... :) За мен тя би звучала по следния начин: "Забранено е влизането в двора с неопренов костюм"

   Килифаревски манастир "Рождество Богородично".

   Църковен двор - Килифаревски манастир.

   Старият гредоред е съхранил частица от историята.

   Гръмотевици и светкавици продират небето, нарушавайки тишината на разходката.

   Скътани в гори и хълмове, манастирите в Предбалкана имат неясно и тежко минало след множеството опажарявания и разрухата, през която са минали във вековете. Неусетно пътят ни отвежда до следващия манастир.

   Плаковски манастир "Св. пророк Илия".


   Църковния двор на манастира.


   Пролетната зеленина там. През целия ден свежестта ни придружаваше. Ту преваляваше, ту спираше...

   Буреносното небе изнасяше светлинно шоу от милионите волтове електричество вихрещо се във висините.

   Идилия!

   Близко до Плаковски е и Къпиновски манастир "Св. Николай Чудотворец".

   Къпиновски манастир.

   Спокойствието в двора с нищо не догатва за строежа на заведения, ресторанти и луксозни паркинги в съседство от там.

   Водопади и дълбоки вирове в близост до манастира примамват "туристи" и предприемачи строители...

   Къпиновски водопад. Седем-осем метров водопад, който се вписа прилично, макар и с клиширан преден план от пролетни цветя.

   Вирът, който се пълни доволно под водопада е повод за строежи и комплекси в съседство, поради наплива на хора в летните горещини тук.

   Вир след вир реката следва своя път.

   И отново - Къпиновски манастир, църковната постройка в двора с красиви и запазени (вероятно наскоро реставрирани) стенописи.

   Както навсякъде, така и тук имаше интересни табелки с написани забрани по тях - "Не късайте цветята!". Посещението на манастира преди години ми разкри само скелета и ремонтните дейности тук. Сега беше спретнато и тихо.


   Близко е и село Присово с некомерсиализирания манастир там...

   Присовски манастир "Св. Архангел Михаил". Включен е в авторската ми книга Фотопътеводител Изгубенатра вяра - Последно отворени врати.

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
   Посреща ни любезна жена и завързано на синджир, лаещо куче...

   Тънещите в разруха постройки и упадъка там догатват за липсата на инвестиции в района за "туризъм" - заведения и кръчми!

   В храма - разруха!

   И петия поред манастир, един от десетките в района заограден от величави скали, високи зидове, охранителни камери и бодливи заграждения с телове. 

   Патриаршески манастир "Света Троица".   Обстановката, около манастира.

   Приятните съоръжения накацали по скалите там.

   Весели празници на всички християни! Нека вяра и доброта ви съпътстват в живота! Надявам се да съм създал малко предпразнично настроение и трепет в сърцата ви с тези снимки! :) Моите публикации в търсене на вярата са силно контрастни.

3 коментара:

 1. Създаде много красота със снимките си, Марти! :)
  Но не мога да не споделя отношението си към Българската църква в момента... Едва ли някога е властвал този разрушителен свят по тези места. Сега, макар да знам, че има и нещо чисто, то "другото" ми боде много повече очите... Както и да е, мое мнение.
  А в последния манастир... Май съораженията са поперчили да го видите отвътре, или греша?
  Иначе Предбалканът е страхотен, благодаря ти! Светли празници ти желая! :)

  ОтговорИзтриване
 2. За последният манастир имаше заграждения и опоменати забрани за снимане, разходка на кучета, подходящо облекло и т.н. и т.н. Ние обаче закъсняхме и отидохме в извънработно време. Обиколихме в горите от двете страни на манастира, стигнахме и до скалите, но никъде нямаше чист изглед за да снимаме (обрасло с храсти, дървета.....) Направи ми впечатление обаче, че все едно посещавам затвор, а не манастирска обител. Имаше една камара охранителни камери, високи зидове..... няма лошо, частна собственост! За останалите 4 манастира с пълни сили важеше максимата: отдалечен от кръчми-ресторанти - западнал и тънещ в разруха, в близост до такива - поддържан и охраняван А, междувпрочем мацките, така де "монахините" от Патриаршески манастир "света Троица" дойдоха с една готска колица. А аз им се радвах, радвах, радвах! Няма лошо! :) Поздрави и на теб и изпълнени с красота, и уют празници!

  ОтговорИзтриване
 3. Пожелавам ти весело изкарване на Празника

  ОтговорИзтриване