петък, 26 август 2011 г.

Хотнишки водопад, Мусина, Еменски каньон

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк  

ЧАСТ 8

    Залеза над Бузлуджа  ни зареди доволно, за изморителния път до Хотнишкия водопад, в село Хотница. По тъмна доба там нагласихме и лагера, под светлинката на мъждукащите челни ламби. Времето за сън беше ограничено, а машиналното сутрешно събуждане, ни изпрати по ранинка до красивия воден пад, в местността Кая Бунар.

Знаех какво ще получа като снимки от тук, но все пак опитах, нагласих статива и запечатах озарените от първи слънчеви лъчи - скали.

Вертикална ориентация, с красивата къдрица на копринения воден пад.

И отново озарените скали, с поглед от ляво. Добра светлина, уцелихме точния момент.

Отново щракнах във вертикала,...

... след което си потърсих и нещо за преден план, с което приключихме от тук. Не изкачихме екопътеката до горе, а направо събрахме нещата и потеглихме към село Мусина и Мусинската пропаст.

Мусинската пропаст, около село Мусина, не се представи подобаващо, след всичко видяно до този момент. Бяхме наситени на гледки и с това запълнихме айляка, на последния ден от разходката.



Подобаващо беше да завършим сървайвър серията и с нещо от дълбините на еменския каньон , за който съм писал и преди. Скали, река, водопад и сполучливата фотосесия очакваща ни там.

Още със слизането от каньона се започна.

Както казах - започна се, заредихме се стратегически и защракахме по бутоните.

Веднага си харесах разни камъчета, които за да впиша, се наложи да понагазя и в студената вода. Установих се и поработих върху няколко ракурса.


Пробвах и разни детайли, с малка част от водния пад на водопад Момин скок.

Както и с целия.


Позаиграхме се и със скоростите на затвора на апаратите. Един натискаше спусъка, другият хвърляше камъни във вира. Не ни беше скучно.

-с висока скорост на затвора и отсеченото падане на камъка във водата.

- и с ниска скорост, със замазаното му движение.

И без да хвърляме камък пак се получи добре, макар и леко скучно.

Хайде пак с камъка, да разчупим скуката:). Отстрани погледнато бяхме само за снимка. Трябваше ни трети човек, да ни документира, та да се посмеем заедно :).


Имаше и едно по малко дърво, люлеещо се от не толкова спокойната вода във вира. Идеите и тук не закъсняха. Снимахме го ей така, с поглед към пещерната ниша.

После не пропуснахме и да го изстреляме на вътре, в рисуване на движението, което извършваше.

И пак със скалите, около водопада и още по ниска скорост. Не е нужно да вмъквам, че отново забравих неутралния филтър в колата, то си се подразбира.



В посока Момин скок, с дръвчето и мехурите по траектория на движението му.

И пак, този път без движение. Изчакахме водата да се поуспокои и забихме на ниска скорост, а дръвчето си стоеше мирно. Позираше :).

Хладината около вира и влизането ми във водата, след горещината на разходката до тук, ме пресече здраво и за последните няколко снимки платих с два дена на легло. Но без лоши настроения. Заредихме душевните батерии на макс, наснимахме се подобаващо, че още ме болят пръстите. Определено излекувах фото-абстиненцията, в която бях попаднал.
Подобаващ фото завършек на лятото и трескаво очакване на есенните цветове ;).
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

1 коментар: