понеделник, 14 юни 2010 г.

Еменски каньон, водопад Момин скок

   Великотърновското село Емен е разположено в живописните поли на Предбалкана на 20 км. западно от Велико Търново и на 8 км. от магистралният път Велико- Търново София, в непосредствена близост до Еменския каньон на река Негованка. Името Негованка е от латински произход и означава 'къса река с близък извор'. В самото начало на Еменската екопътека се намира Еменската пещера, която в миналото е използвана като гъбарник, склад за узряване на сирене и военна база.
С тази фото разходка ще ви разведа по хладните вирове на река Негованка, в летните горещини, минавайки по пътечките на каньона на височина от около 50 метра. Стените на каньона са отвесни и високи около 80-90м.

След миналогодишното неуспешно преминаване по пътеките на това място, решихме да му отделим два дена, в които със спътника ми да поснимаме в хладните дълбини на Негованския пролом, след първите русенски жеги. Както винаги от първа дума се разбра, че ще пътуваме веднага и след едночасова подготовка със закупуване на храна и зареждане с по-големи количества вода, събрахме фотоапаратите и палатката, и потеглихме към село Емен. След час и половина бяхме на нещо като паркинг, от който минавайки покрай Еменската пещера се изкачихме по скалите на каньона, който по няколкото мостчета свързващи страните му, ни изведе до самият вир 'Момин скок'. Прохлада сред горещият следобед. Имаше какво да се желае откъм чистотата на вира, но да не ставам нахален, явно съм се разглезил след планинските феерии по реки и водопади, съпътствани от кристална чистота.


Дори и рибар си имаше.



Помотахме се в търсене на гледни точки, поснимахме и се върнахме при колата, за да стъкмим огън. За разлика от друг път, в този си беше истинска мъка да съберем дърва. Загубихме около час и половина в търсене и хамалогия за пренасянето им на фона на жегата. Както и да е, събрахме една дузина и запалихме огън до предварително разпънатата палатка,...

...в която спах и аз, записах се за тази година, след няколкото нощувания в колата на работещо парно, при предишните три четири разходки. Друго нещо е палатката, поне не се събуждам обездвижен от полу седналото положение :).
На другата сутрин планувахме да отидем пак до Момин скок, но преди това сръбска наденичка на жарава за награда :)..........Стоях близо два часа наблюдавайки звездите по небосвода, а от там в палатката.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

На сутринта станах и си направих кафе по обичайния за такива места начин, клатейки шише със студена вода :) и отново към водопада.






Поснимахме и се прибрахме :).

Няма коментари:

Публикуване на коментар