неделя, 19 февруари 2017 г.

Безбог - лява Кралевдворска порта - Тевно езеро - връх Момини двори - връх Каменишка кукла - връх Каменица

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк

Зимна Пиринска магия.

   Пет незабравими дни в прекрасната Пирин планина с весела компания, приказни гледки и величествени панорами от върхове, порти и циркуси. Изгреви, залези, ветрове, лавини, ръбове...

   Попово езеро. 


   Величествен и красив, връх Кралев двор - 2684м.н.в.. Изглед от Попово езеро.

По пътя...

   На лява Кралевдворска порта сме. Издрапах по съседен улей. В горната му част се затъваше до над коляно в комбинация от мек сняг и вертикални плочи.


   Лява Кралевдворска порта и връх Кралев двор.

   Фотографски мигове в подножието на величетвения връх Каменишка кукла - 2717м.н.в, с който щях да се боря в идния ветровит ден...

   Белемето в синия час.

   Жандармите между върховете малка Каменица и Каменица.

   Връх Валявишки чукар - 2662м.н.в.

   В стихията на ветровитото утро.

   На връх Момини двори - 2722м.н.в. има човек от групата ни.

   Големците на Пирин.

   

   Палещо утро.

   Фотографски мигове.   Заслон Тевно езеро.

   В неприятен вятър се запътих към върховете Каменишка кукла и Каменица. 

   На връх Каменишка кукла - 2717м.н.в.. Труден траверс по ръба в микс и ветрове.

   Продължавам към връх Каменица.

   На връх Каменица - 2824м.н.в. Поглед към изминатото.

   Изглед към Куклата от ръба.

   
   Бум, прас, тряс. Склонът се откъсна и пое право към мен. Дъската повлече един от нашите, който благоволи да подсече, но му се размина с уплаха и няколко синини. Аз вървях по оста на долината. Пирин е жесток в това отношение и ни подложи освен на красоти, и на много стрес в отминалите дни...   Използвахме тъмните часове на почти всички дни, за да се качваме и посрещаме първите слънчеви лъчи от по-високо. На връх Момини двори - 2722м.н.в.
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

 Още интересни и сходни зимни подходи в Пирин, може да видите в следните публикации:

   - Северната стена на връх Вихрен по тур Кулоара

   - Беговица - връх Яловарника - връх Зъба - зимен траверс

   - Яворов - Разложки Суходол - Каменитица - Баюви дупки - карстов ръб Кончето - зимен траверс

   - Безбог - Лява Кралевдворска порта - Тевно езеро - връх Момини двори - връх Каменишка кукла - връх Каменица - зимен траверс

   - Попина лъка - Спано поле - Башлийски чукар - Синанишка порта

   - Хижа Вихрен - Тодорини очи - хижа Демяница - връх малка и голяма Тодорка

   - Двупосочен солов билет по Джамджиев ръб

   - Стъпалата (Кюнецо) - Каменитица - Баюви дупки - Котешки чал

   - Зимен траверс на връх Джангала

2 коментара:

  1. бравос, а аз само до Баража и успях да изкълча коляното вчера

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Мартин! Опитах се да се свържа с теб през фейсбук, но мисля, че си ме забранил :( Не знам защо, но каквото и да е причината, те моля да опишеш инцидента под Каменишка кукла и заедно да го анализираме. Какви грешки са допуснати, какво би могло да бъде направено, за да бъде избегнат, как се реагира в такива ситуации. Не пиша това, за да търся сметка или да виня някого, но в името на всички онези, които идват след нас и могат да повторят нашите грешки. В името на всички, които следят красивите ти снимки тук и във фейсбук, за тяхната безопасност! Моля те да не подхождаш емоционално, а чисто практически. Инцидентите трябва да се осмислят и анализират. Само така можем да вървим напред.
    Поздрави:
    Весела

    ОтговорИзтриване