сряда, 7 януари 2015 г.

Летовище Попина лъка, заслон Спано поле, връх Башлийски чукар, Синанишка порта

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк   
   Зимният, няколко дневен престой в Пирин планирахме веднага след новогодишния купон в Пловдив. Късно по обяд на 1-ви тръгнахме към летовище Попина лъка, откъдето да се качим на заслон Спано поле с осветена от пълната луна пътека. Такъв старт беше отреден на новата година - студен, труден и с тежък багаж в раниците. За три дни напред бяхме претоварили раниците с огромно количество храна и пиячка, плюс палатка, спални чували, котки, пикели, снегоходки.

   По пътеката ни срещнаха залезните цветове, температурата беше бая под нулата. Делчо издрапаха малко по-нагоре по заледения и непочистен път, аз закъсах без вериги и се върнах на първата отбивка...

   На километър преди заслона с Делчо и Мария се разделих на информационната табела, за да изчакам Катя, която хич не и спореше ходенето с безумно тежката раница и остана с почти час назад. Все се заричаме да не се наказваме така, но продължаваме да се претоварваме с безумно количество багаж в раниците! Извадих статива на бързо! Докато снимах мръзнех сериозно, не сложих пухеното яке от мързел и само потропвах от един крак на друг... Изморен и обезводнен от предната вечер, плюс умората от пътя и недоспиването, направо не си чувствах краката от студ, въпреки сериозната зимна Скарпа на тях и мериносовите чорапи. На -15 градуса с принудителен престой, нищо не спасява ситуацията. Такива мисли ми се въртяха в главата, а през това време пътеката се освети и Катя с бавно и видимо мъчително поклащане дойде. Взех храната от багажа и, а с него и всичко останало, както го бяхме измерили на кантара преди да тръгнем, се озовах с 32 кг. товар (раница 22кг., фототехника 3кг., храна 7кг.) И на това ако му казват туризъм... Не ми се връзваха на 67 килограмовото телосложение. Оставаше километър до заслон Спано поле, трябваше да разпъвам палатката, а и не беше ясна обстановката в заслона...

   Пейзажът този път не компенсира несгодите! :(

   Там обаче се оказа, че Делчо вече бяха запалили камината, а и щяхме да сме сам сами в следващите няколко дни. Докато групата се занимаваше с мезетата и топлината до камината, аз разпънах палатката под бунгалата, около заслона с последни сили. Всичко ми беше дошло в повече! Бях съсипан от умора и легнах да спя, останалите също вече дремеха на масата.

   Утрото ме посрещна и смая с първите студени цветове. Духаше вятър и носеше снежна пудра наоколо.

   Изпитание си е зимната планина, дори ходенето до нужда понякога може да се впише като приключение! :)

   Заслон Спано поле със зачервяващите се от изгрева върхове Башлийски и Бъндеришки чукари. В заслона беше уютно, в трите дни примуса който качих, не успя да смогне със сгряващите напитки - чай, кафе, супи. Вечер го изгасяхме да си почине и сгрявахме с не толкова топли напитки, а колко расли на кокал мезета си отидоха завинаги, не е за разправяне! :) Това го наричат някои хора туризъм!

   Втория ден поехме към върховете Башлийски и Бъндеришки чукари. В началото само подухваше, но горе на върха трудно се стоеше изправен. 

   Видимостта към върховете Башлийски и Бъндеришки чукари все още я имаше, после потънахме в непрогледна мъгла.

   Навяванията ме радваха по-особено с пълзящата по склона фигурка.

   Драпането беше меко казано тежко. Риехме в дълбокия и пухкав все още сняг като прасета в тикви по стръмен улей, за да избегнем пътеката, която иначе минава през клека. Все още не е лавиноопасно и си го позволихме! :)

   Излезли по склона към Башлийски чукар вятърът ни подхвана от раз. Трудно набрахме височина до връхната кота, а и слизането без котки по фирнования вече склон не беше много ясно! 

   На връх Башлийски чукар. Вятърът така пулсираше, че с все усилия да му се противопоставим, се килвахме в обратна посока, между пулсациите...

   Ако нямаше мъгла, гледките към отвесите щяха да са още по-впечатляващи, макар че и сега в намалена видимост си бе страховито. Мъглата засилва екстремното!   Навявания по ръба.


   На слизане времето се скапа съвсем и освен да запълним вечерта с пълна маса до бумтящата камина, нямаше накъде. Навън се открояваха белите силуети на острите върхове, а вътре - червените мръвки и греяното вино! :) Контрастна е планината! :)


   Поснимах доста в заслон Спано поле в тези дни - избрах следващите кадри.

   Богато описана - изчерпателна програма за седмицата! :)


   Старата столова, в която освен снегоходките ни и вихрещ се през старите дограми сняг, нямаше нищо интересно!


   Кухнята.

   Новата столова с календара на Мая Къркаличева за последната от 2014-а гледка с хижа Иван Вазов и снегоходките на хижаря, от който нямаше и помен в тези три зимни дни. С шейни наминаваха всяка вечер приятелите му, да ни инспектират и да нагледат имота. Останалото си беше по реда. Пълна камина и претъпкана с шарени мезета и вино маса.

   За ден трети предвиждахме преход до Синанишка порта и евентуално връх Синаница. Ясно време и бурни пориви на вятъра, с това ни срещна Пирин по пътя нагоре. 

   Гледките не закъсняха. Муратов връх с Дончовите караули и връх Спанополски чукар.

   Отново към тях и в по-близък план.

   Дончовите караули и връх Спанополски чукар със замръзналите Спанополски езера под тях.

   Спанополски и Бъндеришки чукари.

   Дончовите караули, Спанополски, Бъндеришки и Башлийски чукари.

   Муратов с Вихрен и Тодорка. И Делчо! :)

   Цялото пиринско величие зад мен! Гледката, която Пирин не ни разкри вчера, се отплати напълно сега. Почти излезли на Синанишка порта, трудно се задържахме изправени. Стражите загатват за присъствието си, ако се вгледа по-внимателно човек!


   Муратов връх с Дончовите караули.

   Тодорка с Вихрен и Муратов.

   Неповторимо усещане.

   Излезли около Синанишка порта, решихме да се пробваме малко и по билото към Момин връх и връх Синаница.

   Обаче не се получаваше, северният вятър се опитваше да ни прати откъдето сме дошли...

   Хижа Синаница със Синаишкото замръзнало езеро в ниското и върховете Момин връх и Синаница.

   Изглед от ръбчето към мутренската хижа Синаница!

   Улеят вляво от снежната козирка е лавиноопасната Синанишка порта.

   Катя, около Синанишка порта.

   И вятърът, който не на майтап искаше да ни изпрати на онзи свят! :)

   Делчо и Мария във вихрушката. 

   Малко по-късно слезли до заслона, навън настана истински зимен ад. Ураганен вятър, снеговалеж, вихрушки. Адски негостоприемна планина с контрастиращия уют в заслона. Изтеглихме вакуума от чантите с храната, а........ и от бутилките. На следващият ден щяхме да слизаме и искахме да ни е леко на душите, а и да презаредим за следващите дни в Рила.

   До скоро, така започна за нас Новата 2015-а. С пожелания за здраве!
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
 Още интересни и сходни зимни подходи в Пирин, може да видите в следните публикации:

   - Северната стена на връх Вихрен по тур Кулоара

   - Беговица - връх Яловарника - връх Зъба - зимен траверс

   - Яворов - Разложки Суходол - Каменитица - Баюви дупки - карстов ръб Кончето - зимен траверс

   - Безбог - Лява Кралевдворска порта - Тевно езеро - връх Момини двори - връх Каменишка кукла - връх Каменица - зимен траверс

   - Попина лъка - Спано поле - Башлийски чукар - Синанишка порта

   - Хижа Вихрен - Тодорини очи - хижа Демяница - връх малка и голяма Тодорка

   - Двупосочен солов билет по Джамджиев ръб

   - Стъпалата (Кюнецо) - Каменитица - Баюви дупки - Котешки чал

Няма коментари:

Публикуване на коментар